У Харківському національному університеті внутрішніх справ за підтримки Міністерства внутрішніх справ України, Кримінологічної асоціації України відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Кримінально-правові та кримінологічні засади протидії корупції».

У конференції взяли участь науковці, науково-педагогічні працівники вітчизняних та зарубіжних вищих навчальних закладів, а також працівники судових та правоохоронних органів.

Відкриваючи конференцію, перший проректор університету, доктор юридичних наук, професор Олександр Головко передав вітання учасникам наукового зібрання від ректора університету Сергія Гусарова, побажав плідної роботи та творчої наснаги, а також зазначив, що ця конференція покликана показати, що завдяки залученню науковців надзвичайно актуальні сьогодні питання протидії корупції можна вирішувати набагато ефективніше.

За словами начальника кафедри кримінального права та кримінології факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства, доктора юридичних наук, професора Олексія Литвинова, обговорення цієї надзвичайно актуальної теми відбуватиметься за трьома векторами. Це – законодавчі зміни, які впроваджені і знайшли своє відображення у Кримінальному кодексі України; зміни, які були внесені в національне антикорупційне законодавство і пов’язані зі створенням Національного антикорупційного бюро, а також зміни внесені у закон України «Про засади запобігання протидії корупції» і, нарешті, – питання боротьби з корупцією на рівні політичної влади, усунення корупційних ризиків, якими механізм державної влади постійно супроводжується.

За словами одного з учасників конференції, професора кафедри криміналістики Класичного приватного університету (м. Запоріжжя), доктора юридичних наук, професора Олександра Саінчина, феномен такого явища, як корупція, досліджений сьогодні недостатньо. На цьому питанні він і зосередив увагу у своїй доповіді, зупинившись на сферах господарської діяльності, найбільш уражених корупційними схемами.

Асистент кафедри кримінального права № 1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук Григорій Крайник виніс на розгляд наукового зібрання питання, пов’язані з предметами корупційних злочинів в Україні. «Розкривши суттєві ознаки складів корупційних злочинів, представникам судової гілки влади буде набагато легше працювати», – зазначив науковець.

Під час конференції учасники здійснили комплексний кримінально-правовий та кримінологічний аналіз актуальних проблем чинного кримінального законодавства у сфері протидії корупції в Україні, а також в інших країнах; дослідили теорію кримінального права і практику його застосування в частині боротьби з неправомірною вигодою та іншими видами зловживань службовими особами; обговорили питання профілактичної роботи з населенням у частині протидії корупції.

За результатами доповідей, які прозвучали під час конференції, видано збірник наукових статей.

 

ВЗГ ХНУВС