Щороку 12 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день космонавтики. Напередодні цієї дати першокурсники Харківського національного університету внутрішніх справ  здійснили відеоподорож «День космонавтики – тріумф науки» у супроводі фахівців університетської  та Харківської обласної бібліотек.

У захоплюючих відеоматеріалах молодь побачила першу космічну подорож людини навколо земної кулі, яку здійснив 12 квітня 1961 року льотчик-космонавт СРСР  Юрій Гагарін. Із зацікавленістю слухали присутні про наукові винаходи Костянтина Ціолковського – видатного вченого, одного із засновників сучасної космонавтики, а також про інших творців і теоретиків, які зробили значний внесок в освоєння космічного простору – Сергія Корольова,  Володимира Челомея, Михайла Янгеля, Володимира Уткіна; про перших радянських космонавтів – Юрія Гагаріна, Германа Тітова, Андріана Ніколаєва,  Валентину Терешкову та інших.

Під час перегляду фотослайдів представники  інституту  кримінальної міліції та всіх факультетів дізналися про зірку української космонавтики – Павла Поповича (1930–2009), – льотчика-космонавта, який народився на Київщині. У 32 роки, 15 серпня 1962 року,  він здійснив перший у світі груповий політ, який тривав три доби, а 3–19 липня 1974 року, будучи командиром космічного корабля, здійснив довготривалий політ у16 діб. Розповіли молоді і про першого космонавта незалежної України – Леоніда Каденюка, Героя України, який народився у 1951 році у Чернівецькій області. У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року він здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія».

Ділячись враженнями після прослуханої лекції, молодь висловила сподівання, що  побачивши нашу планету з космосу, людина збагне, що Землю – наш дім, треба берегти.

Бібліотека запрошує університетську спільноту відвідати розгорнуту книжково-ілюстративну експозицію «Епоха космічних польотів».

 

ВЗГ ХНУВС