Для студентів першого курсу факультету № 6 ХНУВС доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності, кандидат юридичних наук Ірина Василько та помічник судді Комінтернівського районного суду м. Харкова Людмила Мірзоєва провели бінарне заняття з господарського права.

Лектори висвітлили реалізацію принципів законності, верховенства права, обов'язковості судових рішень, забезпечення права на справедливий суд у практичній площині. Зокрема, студенти довідались про особливості діяльності суду, про такі нововведення, як: використання автоматизованої системи документообігу суду «ДЗ» для підвищення ефективності роботи працівників суду; електронний розподіл справ з метою уникнення особистої заінтересованості у розгляді справ; отримання повісток у вигляді SMS-повідомлень; отримання копій судових рішень через електронну пошту та мобільний додаток щодо діяльності судових органів.

Особливу увагу лектори звернули на доцільності проведення судової реформи, зокрема впровадження системи «Електронний суд», яка дозволить подавати документи до суду в електронному вигляді у форматі *pdf. Таке нововведення значно спростить подачу документів, зокрема для суб'єктів господарської діяльності. Студенти ознайомилися з існуванням Єдиного державного реєстру судових рішень, який є важливим інструментом для подальшої діяльності юристів не тільки в господарсько-правовій сфері, а й у інших, із перевагами користування веб-сайтом «Судова влада», що допоможе у майбутній діяльності в пошуку необхідної інформації щодо розгляду справ і матеріалів у судах на всій території України. Також ознайомилися з кримінальними провадженнями щодо злочинів у сфері господарювання, зокрема щодо шахрайства з фінансовими ресурсами, незаконного використання товарних знаків, порушення операцій з металобрухтом та іншими.

Людмила Солтанівна ознайомила майбутніх юристів з вимогами щодо прийняття на посаду помічника судді, порядком та умовами проходження конкурсів на заміщення посад різних напрямів у сфері юриспруденції. Студенти активно брали участь у занятті, жваво обговорювали та ставили свої запитання викладачеві.

Наприкінці заняття помічник судді побажала студентам знайти свій шлях у житті та отримувати задоволення від роботи, приносити користь своєю діяльністю та реалізовувати принцип справедливості на практиці.

 

ВЗГ ХНУВС