У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Психологічні та педагогічні проблеми професійної освіти та патріотичного виховання персоналу системи МВС України». У ній взяли участь науковці з тридцяти вищих навчальних закладів та організацій України. Відкрив конференцію ректор Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він зазначив, що проведення конференції обумовлено надзвичайною актуальністю проблем підготовки висококваліфікованих фахівців правоохоронної галузі. Надати високий рівень підготовки покликані вищі навчальні заклади МВС України. Важливу роль у цьому процесі відведено забезпеченню професійно-психологічного супроводження та морально-патріотичного виховання майбутніх поліцейських. «Працівники психологічної служби мають забезпечувати достатній рівень психологічної готовності правоохоронців до професійної діяльності та компетентності в галузі юридичної психології у сфері взаємодії з населенням, – зазначив ректор. – Необхідно розробляти та здійснювати психологічні тренінги різної спрямованості з працівниками, уперше прийнятими на службу, кандидатами на керівні посади та керівниками, а також окремими категоріями працівників, які найбільше спілкуються з населенням. За період навчання необхідно навчити майбутніх фахівців прийомам контролювання емоційних станів та зняття стресу, сформувати й розвинути в них вміння спілкуватися з особами різного віку та соціального статусу, бути готовими до роботи з людьми, які потрапили у складні або кризові життєві обставини».

Усе це обумовлює нагальну потребу в організації національно-патріотичного виховання майбутніх офіцерів поліції під час їхнього навчання у виші, посиленні психологічної складової у підготовці курсантів до професійної діяльності, налагодженні взаємодії правоохоронних органів із сім’єю, навчальними закладами, молодіжними та громадськими організаціями. Також необхідно розробляти методичні рекомендації для поліцейських щодо їх психологічної підготовки, проводити наукові дисертаційні дослідження в галузі вікової, педагогічної та юридичної психології з метою вивчення механізмів попередження злочинності в молодіжному середовищі тощо.

Академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка підкреслив, що професійна підготовка й патріотичне виховання – це дві сторони одної медалі. «Не може бути професіонала без патріотичних засад його діяльності, як не може бути справжнього патріота, який не  володіє професією і не може нічого зробити на користь Батьківщини», – підкреслив Олександр Маркович. У своєму виступі він докладно зупинився на головних аспектах психології службової поведінки працівника поліції, його професійній етиці й тактовності під час виконання службових обов’язків, що впливають на результати роботи та сприяють підвищенню авторитету правоохоронних органів серед населення.  

Із доповідями на конференції також виступили голова Всеукраїнської громадської організації «Громада і Закон» кандидат юридичних наук Михайло Ільницький, співробітник центрального апарату Служби безпеки України кандидат юридичних наук Сергій Пономарьов, проректор Академії Державної  пенітенціарної служби кандидат педагогічних наук, доцент Станіслав Чебоненко, проректор Харківського національного університету внутрішніх справ кандидат педагогічних наук, доктор юридичних наук, доцент Анатолій Клочко,  директор Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Станіслав Перлін, начальник кафедри педагогіки та соціально-економічних дисциплін Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького доктор педагогічних наук, доцент Валентина Мірошніченко та ін.

Під час конференції науковці разом із працівниками практичних підрозділів Національної поліції обговорили сучасні проблеми психологічної та професійно-педагогічної підготовки майбутніх офіцерів поліції до професійної діяльності, обмінялися досвідом з питань організації та шляхів підвищення якості такої підготовки.

Особливу увагу учасники конференції звернули на пошук нових підходів щодо профілактики правопорушень дітей та у молодіжному середовищі в цілому.

За результатами конференції будуть надані пропозиції та рекомендації, спрямовані на підвищення якості підготовки курсантів до професійної діяльності. Усі доповіді учасників наукового заходу опубліковані у збірнику тез.

 

ВЗГ ХНУВС