Представники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у круглому столі, присвяченому питанням роботи українських правоохоронних органів з дітьми. Захід був організований Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) з нагоди Дня захисту дітей.

У круглому столі взяли участь представники відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області, Управління патрульної поліції в Харківській області ДПП НПУ, Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, Харківської міської ради, громадських організацій, благодійних фондів, у тому числі науковці, правозахисники, громадські діячі, журналісти тощо. Харківський національний університет внутрішніх справ представили старший викладач кафедри кібербезпеки факультету № 4 ХНУВС майор поліції Олексій Рвачов та курсанти цього ж факультету.

Під час роботи круглого столу обговорювалися питання щодо специфіки роботи з підлітками, які скоїли адміністративні та кримінальні правопорушення; проблеми підлітків та навчальних закладів під час комунікації з поліцією; питання взаємодії поліції та громади на засадах партнерства; використання інформаційних продуктів у просвітницькій діяльності серед підлітків.

Представники підрозділів ювенальної превенції та патрульної поліції ознайомили учасників круглого столу зі станом впровадження в Харківській області проекту «Шкільний офіцер поліції» та заходами, що проводяться для дітей працівниками поліції. Серед таких – профілактичні бесіди, просвітницькі лекції тощо. Також було визначено проблемні питання, що виникають у діяльності поліції під час забезпечення прав дітей та спілкування з ними. Представники неурядових громадських формувань презентували розроблені для дітей практичні порадники та мультиплікаційні фільми щодо захисту прав та правил спілкування з поліцейськими.

Учасники круглого столу наголосили, що для забезпечення безпеки дітей та захисту їх прав, необхідно посилити взаємодію між державними структурами, правозахисними та неурядовими громадськими формуваннями.

ВЗГ ХНУВС