На базі Харківського національного університету внутрішніх справ пройшов перший Мережевий табір для молодих лідерів проекту «Відкриті уроки футболу» з інтеграції дітей-переселенців у місцеві громади. У заході взяли участь перший заступник голови Комітету масового футболу Федерації футболу України (ФФУ) Олександр Каденко, представник «Streetfootballworld» (Німеччина) Джордж Спрінгборг, представник Асоціації крос-культурних проектів (Данія) Кетрін Готфредсен та декан факультету № 2 університету підполковник поліції Сергій Бортник.

Олександр Каденко зазначив, що через футбол можна вирішувати проблему відчуженості дітей-переселенців, їх інтеграцією в суспільство через психологічну допомогу. Запросивши дітей до табору, організатори упевнені, що хлопці та дівчата згодом стануть майбутніми волонтерами цього проекту, лідерами й братимуть участь у багатьох інших заходах. Та найголовніше – стануть провідниками цієї ідеї у своїх регіонах. 

Сергій Бортник наголосив, що для університету – честь бути майданчиком для такого масового та благодійного міжнародного проекту. Він розповів, що в університеті є команда з футболу, яка бере участь в обласних змаганнях та в універсіаді, працівники ХНУВС постійно працюють з дітьми-переселенцями та їх батьками. Сергій Миколайович також закликав майбутніх молодих лідерів стати прикладом для інших та запросив на навчання до Харківського національного університету внутрішніх справ.

Представник крос-культурних проектів з Данії Кетрін Готфредсен подякувала українським партнерам за можливість взяти участь у першому таборі та зазначила, що пишається тим, що в Україні діє програма із залучення молодих волонтерів, і сподівається, що вона отримає продовження та підтримку.

Джордж Спрінгборг ознайомив присутніх із планами зборів: «Я дуже радий, що найближчі три дні проведу разом із вами та матиму чудову можливість навчати вас і ділитися досвідом. Ми будемо вивчати програму «Футбол-3», яка включатиме в себе інтеграційні заходи, медіацію та наставництво, комунікацію з метою соціальних перетворень».

Як зазначив перший віце-президент ФФУ Вадим Костюченко, це перший масштабний захід в Україні. Мережевими таборами ФФУ розширює мережу волонтерів масового футболу та залучає молодих лідерів.

Після завершення офіційного відкриття табору представники провели практичні заняття з волонтерами на стадіоні ХНУВС «Динамо-Арена», продемонструвавши їм цікаві спортивні вправи на кмітливість, швидкість, пам’ять та витривалість.

Протягом трьох днів на базі університету проходив мережевий табір для молодих лідерів «Відкриті уроки футболу». Сто юнаків і дівчат з дев’яти областей України – Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Київської, Миколаївської, Одеської, Харківської та Херсонської – отримували знання з футболу та новий життєвий досвід. Саме вони цього року були асистентами волонтерів під час проведення масових футбольних фестивалів у своїх регіонах. У програмі кемпу було багато практичних занять, навчання азам тренерської майстерності, медіації та наставництву, заняття з особистісного розвитку, комунікації. Реалізація Цього проекту відбувалася в межах підтримки Європейським Союзом громадянського суспільства, органів місцевої влади та прав людини в Україні.

Під час урочистого закриття Мережевого табору організатори заходу подякували Харківській обласній федерації футболу та Харківському національному університету внутрішніх справ за чудову організацію та проведення футбольного заходу для молодих волонтерів і зазначили, що продовжуватимуть й надалі працювати у цьому напрямі.

ВЗГ ХНУВС