Працівники, слухачі магістратури, курсанти та студенти університету відвідали концерт-історію про українців, які своїм спадком сколихнули весь світ. Концерт пройшов у Харківському національному академічному театрі опери та балету імені М.В. Лисенка та був організований громадською організацією Центр Розвитку Громад за підтримки Українського культурного фонду в рамках проекту «Лінія культури». Його ідея - «Ми з України – ми робимо світ кращим».

У рамках проекту було обрано трьох видатних українських музикантів – автора всесвітньо відомої різдвяної щедрівки Миколу Леонтовича, світову оперну діву Соломію Крушельницьку та людину, яка навчала джазу Глена Мілера та Джорджа Гершвіна, – Джозефа Шиллінгера. Проект об’єднує твори різних жанрів, в яких працювали ці музиканти – народну музику, оперу та джаз – в єдину концертну програму.

Проект демонструє, що українці з різних регіонів в різні часи зробили вагомий внесок у світову культуру та мистецтво. Не завжди українці усвідомлюють це, так само, як можливість формування спільних цінностей через культуру.

Концерт супроводжувався відеорядом – біографічними анімаційними міні-фільмами та розповіддю про життя трьох митців. Концерт буде виконаний у трьох містах України, пов’язаних із життям музикантів, – Харкові, Вінниці та Тернополі.

Концерт справив сильні враження на слухачів, виправдавши свою головну мету – розбити пострадянські та постімперські комплекси меншовартості та викликати в українців почуття єдності та гордості за своїх земляків, надихаючи сучасників зберігати та розвивати українську культуру.

ВЗГ ХНУВС