У Харківському національному університеті внутрішніх справ стартував новий проект «Дискусійний клуб», мета якого – популяризація європейських стандартів поліцейської діяльності та удосконалення англійської мови в університеті. «Дискусійний клуб» буде проводитися щомісяця, а його діяльність стала можливою завдяки домовленостям керівництва університету з представниками Консультативної місії Європейського Союзу.

Під час першого засідання клубу обговорювалися питання підготовки поліцейських у країнах Європейського Союзу. На зустрічі від КМЄС були присутні Голова регіонального представництва в м. Харків Вернер Педерсен (Данія), тренер з питань взаємодії поліції з населенням Пітер Вілсон (Великобританія) та спеціаліст з питань правоохоронної діяльності Олег Чернишенко (Україна). Учасниками дискусії стали курсанти – представники усіх факультетів університету, слухачі магістратури факультету № 1, викладачі навчального закладу та працівники відділу міжнародних зв’язків.

На початку зустрічі представники КМЄС презентували себе та країни, які вони представляють, і відповіли на запитання присутніх, які стосувалися структури поліції, термінів навчання, переліку предметів, що вивчаються за програмою підготовки поліцейських в Європі, вікового цензу вступу на службу до поліції та пенсійного віку поліцейських. Цікавими були й запитання щодо термінів та умов проходження стажувань, боротьби з кіберзлочинністю та підготовки спеціалістів для різних підрозділів – експертів, кінологів, психологів тощо.

Найбільшу зацікавленість учасники «Дискусійного клубу» виявили до засад, на яких повинна будуватися робота поліції – партнерства та довіри. Поліцейський, на думку гостей, повинен більше часу проводити, спілкуючись з громадою, на що й націлена програма підготовки поліцейських. Гості відстоювали думку, що поліцейський не стільки повинен уміти вправно володіти зброєю або тактичними прийомами та навичками, скільки вміти правильно налагодити довірливі стосунки з громадою, що сприятиме попередженню злочинності та розкриттю злочинів.

Наприкінці зустрічі учасники «Дискусійного клубу» домовилися, що курсанти, слухачі магістратури та викладачі університету самостійно оберуть тему наступного засідання, яка викликає у них найбільшу зацікавленість.

ВЗГ ХНУВС