Для студентів групи ПЗдср-16-2 третього курсу факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності, кандидат юридичних наук Ірина Василько та юрисконсульт відділу правового забезпечення господарської діяльності Департаменту правового забезпечення КП «Харківводоканал» Маріям Чалабієва провели бінарне заняття з навчальної дисципліни «Господарське право».

Лектори роз’яснили основні напрями діяльності комунального підприємства як суб'єкта господарювання, його внутрішню структуру, основні функціональні обов’язки юрисконсульта у практичній діяльності, зокрема представництво та захист інтересів підприємства  в суді.

Юрисконсульт КП «Харківводоканал» приділила особливу увагу судовому етикету в Україні. Судовий етикет – це сукупність правил поведінки, усталених норм поведінки та комунікації субєктів судового процесу, форми їх спілкування, засновані на визнанні авторитету органів правосуддя та необхідності дотримання пристойності поведінки в державній установі. Виконання вимог етикету є обов'язковим як для юристів, які професійно беруть участь у справі (судді, адвокати, прокурори, працівники суду), так і для людей, залучених до сфери діяльності суду (присяжні засідателі, позивач, відповідач, свідки та ін.).

Лектори виокремили питання дрескоду. Юрист у суді повинен бути одягнений по-діловому, без зайвих аксесуарів та недоцільних коштовностей. Дізналися студенти й про необхідність та особливості оволодіння ораторським мистецтвом для майбутньої професійної діяльності. У юридичній сфері воно підкоряється здійсненню функцій права через миттєве розкриття всього досвіду, характеру, намірів оратора. Ораторське мистецтво – це трибуна для юриста, засіб правового впливу й культури. Існують певні чинники підвищення майстерності публічного виступу: мовні, технічні, психологічні, етичні, логічні тощо. Вміння виступати публічно та схиляти до себе слухачів не приходить само собою. Цьому треба наполегливо учитися: відшліфовувати прийоми риторського мистецтва, добре знати мову, збагачувати лексику, володіти тонкощами красномовства, щоб вплив ритму на слух аудиторії володарював над нею. Красномовство має бути чесним і високоморальним, щоб проникало в людську душу – в цьому сила істини ритора.

Маріям Чалабієва зауважила, що юристи повинні бути обізнані у багатьох сферах діяльності, постійно вчитися, розширювати свої знання, вміння, багато читати для успішної професійної діяльності та побажала студентам знайти своє місце у цікавій праці юриста.

ВЗГ ХНУВС