До Міжнародного дня рідної мови, який відзначається 21 лютого, старшим викладачем кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 кандидатом філологічних наук Наталією Кобилко було проведено круглий стіл для студентів групи Ф6-КБдср-18-1. Епіграфом до заходу стали слова Ліни Костенко «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». На початку заходу звернулися до історії свята, акцентували увагу на необхідності захисту мови як культурної спадщини кожної національності. Цікавими та змістовними були виступи студентів, які розкрили важливі питання статусу української мови та мовної політики в Україні, функціонування та розвитку української мови у світі, утисків і заборони вживання рідної мови, що призводило до її нівелювання, заміни іншою, втрати самобутніх рис нації. Питання змін, які виникають у лексичному складі мови, викликали жваву дискусію у студентів.

Краса і сила українського слова чи не найбільше розкривається в пісні, літературі, кіно – на цьому наголосили доповідачі. Вагомий внесок у розвиток української мови, яка належить до наймилозвучніших мов світу, роблять письменники. Тому учасники круглого столу не залишили їх поза увагою й разом створили карту літературної України.

Учасники заходу зазначили, що рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції та досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам.

ВЗГ ХНУВС