У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочисті заходи з нагоди випуску курсантів.

Наказом Міністра внутрішніх справ України спеціальне звання «лейтенант міліції» присвоєно 560 випускникам університету. Дипломи з відзнакою отримали 46 з них. Серед юнаків і дівчат – переможці всеукраїнських та міжнародних наукових, творчих конкурсів, спортивних змагань, учасники художньої самодіяльності.

Із цією визначною подією – отриманням дипломів, молодих лейтенантів міліції привітали представники державних органів влади та місцевого самоврядування, інших державних установ та організацій, ветерани ОВС, батьки і рідні випускників. На святі були присутні: заступник голови Харківської обласної державної адміністрації В’ячеслав Аббакумов, народний депутат України Анатолій Денисенко, радник ректора ХНУВС, президент Кримінологічної асоціації України, генерал-полковник міліції Олександр Бандурка, начальник Управління СБУ в Харківській області, генерал-майор Олександр Пивовар, прокурор АР Крим, держслужбовець ІІ рангу Василь Синчук, заступник прокурора Харківської області Олег Мельник, заступник начальника ГУМВС України в Харківській області, полковник міліції Валерій Пахомов, начальник управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, генерал-майор внутрішньої служби Олександр Крикушенко, перший проректор Національного університету цивільного захисту України полковник служби цивільного захисту Олег Назаров, голова Наглядової ради ТДВ «Житлобуд – 2» Юрій Кроленко, Заслужений діяч мистецтв України, директор Харківської обласної філармонії, ректор Університету культури ХНУВС (на громадських засадах) Юрій Янко, директор Харківської спеціалізованої школи-інтернат «Ліцей міліції» Харківської обласної ради Аліса Дербеньова.

Відкрив урочистості ректор університету, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, генерал-полковник міліції Сергій Гусаров. Він поздоровив юнаків і дівчат з отриманням диплому, але перш за все, запропонував присутнім вшанувати пам'ять усіх загиблих хвилиною мовчання: «Сьогоднішній випуск відбувається у непростий час, коли існує військова загроза нашій державі. Вже більше року, майже кожен день гинуть військові, правоохоронці та мирні люди. Але ми переконані, що ніхто і ніколи не зможе нас зламати, ніхто і ніколи не зможе нас знищити. Колектив Харківського національного університету внутрішніх справ висловлює співчуття родинам загиблих».

Звертаючись до молоді Сергій Гусаров зазначив, що з отриманням диплому для них починається нове життя. Колектив навчального закладу упевнений, що кожний випускник зможе себе реалізувати, досягти значних професійних висот, адже науково-педагогічним складом закладено міцний фундамент для подальшої успішної кар’єри. «Професія захисника людей від злочинних посягань завжди була, є і буде вкрай важливою, складною та відповідальною, – сказав Сергій Гусаров. – Цей почесний обов’язок, який ви обрали за покликанням серця, можуть виконувати тільки ті, для кого Закон і Честь є пріоритетами у професійній діяльності. Ви повинні про це пам’ятати».

Ректор зачитав вітальну телеграму від Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова: «Віднині ви виходите на шлях самостійного життя, від прийнятого рішення залежить ваша доля, – говориться у телеграмі. – Переконаний, що ви і надалі не зрадите вибору свого шляху – шляху правди і добра, честі та гідності, будете завжди гідними своїх попередників. А здобута освіта стане для вас зеленим світлом на перехрестях долі, основою особистого успіху й професійного зростання. Професія вартового Закону нелегка, але почесна. Ви розпочинаєте свою благородну місію – боротися зі злочинністю, захищати життя і здоров’я людей, їхні права та свободи, інтереси держави й суспільства від протиправних посягань».

Багато вітань і напутніх слів прозвучали на адресу юнаків і дівчат. Радник ректора, президент Кримінологічної асоціації України, академік Національної академії правових наук України, генерал-полковник міліції Олександр Бандурка порадив молоді завжди пам’ятати девіз університету, а також зберегти «чуття єдиної родини», пам’ятати своїх друзів і наставників, у службі бути виваженими і обачними. Він побажав молоді зростати у званнях і посадах, а всім присутнім – щастя, здоров’я і мирного неба над головою.

Випускники та батьки від імені присутніх подякували керівництву університету, викладачам, курсовим офіцерам – усім, хто щедро ділився знаннями і життєвим досвідом протягом років навчання.

Для кожного випускника найзворушливіший момент – це прощання з Прапором університету, який їх об’єднав в одну велику дружну родину. Завершилося свято офіцерським вальсом і прощальним урочистим маршем. Після святкового заходу ректор університету Сергій Гусаров поспілкувався з представниками засобів масової інформації.

ВЗГ ХНУВС