Закінчилися курси первинної підготовки слухачів у рамках проекту «Нова патрульна служба», які проходили в Києві з 6 квітня по 27 червня поточного року. Близько двох тисяч поліцейських готові одягнути форму патрульного, прийняти присягу і розпочати патрулювання вулицями нашої столиці. Позаду майже три місяці інтенсивних тренувань за програмою курсів первинної професійної підготовки. Левову частку цих курсів складали тренінги з тактики патрулювання, в яких представники Харківського національного університету внутрішніх справ старший викладач кафедри криміналістики , судової медицини та психіатрії, підполковник міліції Василь Корнієнко і старший викладач кафедри психології та педагогіки, майор міліції Євген Гаркавцев взяли участь у якості інструкторів.

Тренінги з тактики патрулювання були дуже інтенсивними. Навантаження на кожного викладача-інструктора складало близько 420 аудиторних годин. Працювали шість днів на тиждень по 10 годин на добу. За досить невеликий проміжок часу треба було навчити майбутніх правоохоронців основам спілкування (комунікації) патрульного, тактичним прийомам проведення візуального огляду, ранньому виявленню негативних намірів порушників, навичкам самооборони, використанню спецзасобів, а також зброї, роботі у складі невеликих підрозділів тощо. Також деякі труднощі виникали у зв’язку з різним віковим складом навчальних груп (від 21 до 35 років). За плечима кожного з них різний рівень життєвого досвіду та підготовки. Тож доводилося активно застосовувати увесь арсенал власного практичного та викладацького досвіду. Допомагали навички, які були отримані під час проходження курсів підготовки тренерів патрульної служби, які викладали колеги з каліфорнійської Академії поліції США у березні цього року.

Наприкінці курсів Нової патрульної служби приємно було відчути, що більшість слухачів успішно засвоїла знання та навички роботи патрульного. Вони це яскраво продемонстрували під час іспитів, які проходили у формі моделювання різних реальних ситуацій роботи вартових правопорядку.

Хотілося б побажати новим патрульним гарної служби, миру на вулицях та подальших успіхів.

 

Василь Корнієнко,

старший викладач кафедри криміналістики,

судової медицини та психіатрії

факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства ХНУВС

підполковник міліції