Для студентів третього курсу факультету № 6 денної форми навчання (групи Ф-6-ПЗдср-17-1і,  Ф-6-ПЗдср-17-2, Ф-6-ПЗдср-16-3) зі спеціальності «Право» кандидати юридичних наук доценти кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Ірина Василько та Ірина Сядриста провели сумісне виїзне заняття з навчальної дисципліни «Господарське право» в Господарському суді Харківської області.

Керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков розповів майбутнім юристам про особливості розгляду справ у господарському суді, а також зосередив увагу на структурі та змінах, що відбуваються в судовій системі України. Олександр Володимирович роз'яснив особливості інноваційної програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, в якій особисто брав участь.

Особливу увагу керівник апарату Господарського суду Харківської області звернув на впровадження в Україні електронної Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи  (ЄСІТС) згідно з Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та іншого законодавства» від 03.10.2017. З 1 січня 2019 року ЄСІТС функціонує в тестовому режимі, сприяючи вирішенню завдань. Електронний кабінет – основний інструмент доступу користувачів ЄСІТС. Студентам 3 курсу детально роз'яснили процедуру реєстрації в «Електронному кабінеті», як у ньому відображаються документи та які дії з ними можна вчиняти. Електронне судочинство має стати ще зручнішим і ще доступнішим для всіх користувачів судових послуг.

Майбутні фахівці у галузі права також були присутніми під час розгляду судових справ, зокрема, щодо розірвання договору оренди землі та інших, суддею господарського суду Харківської області Тетяною Пономаренко. Вона поспілкувалася з майбутніми правниками, розповіла про тонкощі та особливості ведення конкретних категорій справ.

Працівники суду провели для студентів вишу пізнавальну екскурсію, під час якої молодь оглянула приміщення суду, ознайомилася з роботою канцелярії, відділом аналітично-статистичної роботи, архівом, організацією роботи суду, порядком розгляду судових справ, фіксуванням судового процесу, роботою та обов'язками працівників апарату суду тощо.

Відвідала студенти і музей економічного судочинства, побачили копії архівних документів 20-х років минулого століття, фотографії, що відображають історію господарського суду Харківської області, відзнаки та нагороди судової системи України та інші експонати.

ВЗГ ХНУВС