Вийшов друком підручник «Фінансове право» за загальною редакцією доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії правових наук України Олександра Марковича Бандурки та доктора юридичних наук, професора Ольги Петрівни Гетьманець з передмовою доктора юридичних наук, професора, член-кореспондента Національної академії правових наук України, ректора Харківського національного університету внутрішніх справ Сергія Миколайовича Гусарова. У передмові зазначено, що фінансове право як навчальна дисципліна містить сукупність необхідних знань з діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних службовців, фізичних осіб та інших, дозволених державою, публічних утворень у фінансових відносинах. Діяльність усіх вказаних суб’єктів підкоряється вимогам законодавства, які зацікавлені у стабільній, упорядкованій і ефективній роботі в процесі формування, розподілу, використання та контролю фінансових ресурсів.

Значення фінансів для забезпечення державної діяльності з надання суспільних послуг постійно зростає. Держава розробляє та затверджує велику кількість законів, підзаконних нормативних актів, які містять правові норми (правила поведінки), регулюючи відносини, які складаються у процесі фінансової діяльності. Отже, фінансові правовідносини є предметом фінансового права.

Кожен громадянин повинен знати та розбиратися  в законодавстві, яке регулює фінансову діяльність держави та органів місцевого самоврядування, а фахівець, юрист, не тільки знати, а й професійно використовувати ці знання на практиці.

Основні положення фінансового права мають практичне значення, і тому кожен юрист, економіст повинен вільно орієнтуватися в правових засобах формування та витрачення державних доходів та витрат, знати права та обв’язки учасників бюджетної, податкової, банківської діяльності, а також вміти надавати професійну допомогу і здійснювати захист інтересів держави та учасників фінансово-господарської діяльності. Працівник правоохоронних органів повинен знати фінансове право для того, щоб контролювати дотримання фінансового законодавства, надавати правову допомогу і притягати до відповідальності у випадку виявлення фінансових порушень та злочинів.

При вивченні дисципліни необхідно засвоїти, що фінансова діяльність відбувається різними правовими засобами, які знаходяться в розпорядженні суб’єктів фінансових відносин, і це ускладнює розуміння їх повноважень та стосунків. Фінансове право – складна наука, яка містить різноманітні організаційно-правові форми фінансової діяльності і потребує  наполегливої роботи курсантів та студентів. Отже, завдання підручника «Фінансове право» – надати допомогу всім бажаючим отримати необхідні знання зі складних фінансових правовідносин.

Авторський колектив підручника – це у переважній більшості працівники кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету права та масових комунікацій університету. 

З новим підручником можна буде ознайомитися у бібліотеці навчального закладу.

 

ВЗГ ХНУВС