Сьогодні в усьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. З нагоди цієї дати курсанти – представники усіх факультетів Харківського національного університету внутрішніх справ разом із деканом факультету № 4 В’ячеславом Марковим відвідали меморіальний комплекс «Дробицький Яр». Він знаходиться у Дробицькому яру на сході Харкова та відомий як місце масових розстрілів нацистськими окупаційними військами у 1941–1942 рр. цивільного населення, переважно євреїв. За різними даними  у Дробицькому яру було знищено від 15 до 30 тисяч мирних жителів.

На в’їзді до комплексу знаходиться пам’ятний знак – менора. Сьогодні у складі комплексу парк, пам’ятник-монумент, траурна зала з чашею скорботи, в якій на планшетах білого мармуру увічнені тисячі імен жертв трагедії.

Під час відвідування меморіального комплексу представники університету прослухали лекцію щодо трагічної історії появи масового поховання в цьому місці під час Другої світової війни, вшанували хвилиною мовчання пам’ять мільйонів безвинно вбитих євреїв по всьому світу в часи окупації німецько-фашистськими загарбниками.

Голокост (на івриті «Шоа») – це термін, яким визначено жорстоку політику переслідування і масового винищення євреїв нацистами під час Другої світової війни. Генеральна асамблея ООН 1 листопада 2005 року прийняла Резолюцію №60/7, в якій йдеться про те, що «Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди служитиме всім людям застереженням про небезпеки, які приховують в собі ненависть, фанатизм, расизм і упередження...». Саме цей документ оголосив Днем пам'яті жертв Голокосту 27 січня. У цей день в 1945 році війська 1-го Українського фронту увійшли в нацистський табір смерті Освенцим (Аушвіц), що став символом нацистських злочинів.

У 2020 році День пам'яті жертв Голокосту присвячений 75-річчю звільнення в'язнів концтабору Освенцим.

ВЗГ ХНУВС