У Харківському національному університеті внутрішніх справ 1-го вересня подвійне свято: вищий навчальний заклад відзначає День знань і проводить урочистості з нагоди прийняття Присяги працівника поліції курсантами-першокурсникам.

У заходах взяли участь виконуючий обов’язки начальника ГУМВС України в Харківській області полковник міліції  Віталій Гузь, генерал-майор міліції Сергій Петренко, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал-полковник міліції Сергій Гусаров, радник ректора генерал-полковник міліції Олександр Бандурка, офіцер дорожньо-патрульної поліції штату Каліфорнія (США) Фредерік Оукс, особовий склад університету, батьки і рідні першокурсників.

Після внесення Прапора університету ректор вищого навчального закладу Сергій Гусаров привітав курсантів і студентів із Днем знань, який 1-го вересня урочисто відзначається в усіх навчальних закладах нашої держави. «Для когось це свято першого дзвоника, хтось уперше зайшов в аудиторію інституту чи університету, але цей день є святковим і визначальним для кожного з нас», – зазначив ректор. На початку заходу Сергій Гусаров запропонував усім присутнім вшанувати хвилиною мовчання пам'ять загиблих, «серед яких і мирні громадяни, і ті, хто віддав своє життя, захищаючи нас із вами, нашу державу. Ми не маємо права про це забувати», – зазначив ректор.

Звертаючись до молоді, Сергій Гусаров побажав наполегливості у навчанні і невтомної праці, щоб стати справжніми професіоналами своєї справи. Відбулася церемонія вручення курсантами старших курсів «Ключа до знань» та «Залікової книжки» юнакам і дівчатам, які щойно вступили до університету.

Маргарита Батрак – студентка 1-го курсу факультету права та масових комунікацій: «1 вересня для нас дуже хвилююче свято. Ми на порозі дорослого життя: школа залишилась позаду, попереду – навчання в університеті, за спеціальністю, яку кожний з нас обрав за уподобанням. Я буду вивчати правоохоронну діяльність і своє майбутнє пов’язую із захистом інтересів і прав громадян».

Згодом розпочалася церемонія прийняття Присяги. Як наголосив Сергій Гусаров, курсанти-першокурсники Харківського національного університету внутрішніх справ першими серед курсантів вищих навчальних закладів системи МВС приводяться до Присяги працівника поліції.

Церемонія прийняття Присяги відбулася в урочистій обстановці, після завершення якої Сергій Гусаров зачитав вітальну телеграму від колегії Міністерства внутрішніх справ та Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, яка надійшла на адресу університету. «Ви обрали собі нелегку, але таку почесну професію захисника правопорядку та спокою у державі, – йдеться у телеграмі. – Присяга складається на все життя і є визначною, незабутньою віхою в долі людини, свідченням її життєвого вибору, свідомого ставлення до професії, урочистої обіцянки віддано служити незалежній державі.

Навчайтеся, цілеспрямовано опановуйте знання, набувайте необхідні навички, набирайтеся досвіду. Все це знадобиться вам на терені служіння Батьківщині, українському народові, якому ви сьогодні даєте клятву.

Ще раз сердечно вітаю всіх зі святом і бажаю міцного здоров’я, щастя, нових звершень, успіхів і натхнення у навчанні. Нехай провідником вашого життя завжди будуть чесність, людяність, справедливість і закон».

Для усіх курсантів, які склали Присягу, професія правоохоронця є давно омріяною, і кожний з них доклав чимало зусиль, щоб стати курсантом Харківського національного університету внутрішніх справ.

Роман Тищук, курсант 1-го курсу: «Я дуже ретельно готувався, адже вступити до університету було важко: величезний конкурс, необхідно було пройти співбесіду, продемонструвати належну фізичну підготовку, проте я впорався».

Максим Ятленко, курсант 1-го курсу: «Ще у 7-му класі я вирішив, що стану правоохоронцем. Згодом вступив до «Ліцею міліції», а після його закінчення – в університет. Я ніколи не вагався щодо власного вибору і впевнений, що обрав правильний шлях».

Олена Андреєва, курсант 1-го курсу: «Я з самого початку бачила себе ніким іншим, лише як працівником правоохоронних органів. Хочу працювати слідчим, захищати нашу країну і наших громадян».

Звертаючись до першокурсників, ректор наголосив, що колективом університету визначено головні пріоритети, яких він дотримується у роботі та навчанні. Це – патріотичне виховання, здоровий спосіб життя, знання ІТ-технологій та поглиблене вивчення іноземних мов. Колектив університету робить усе можливе, щоб забезпечити курсантам якісне навчання та дозвілля. Багато зроблено і робиться для поліпшення навчальної та матеріально-технічної бази університету. «Шановні першокурсники, наша держава зараз переживає надзвичайно важливий період – період докорінних змін, побудови правової європейської держави, – наголосив Сергій Гусаров. –  Міністерство внутрішніх справ одним із перших розпочало комплексне реформування правоохоронної системи нашої держави. Вступив у дію закон «Про Національну поліцію України», підписаний Президентом України Петром Порошенком. У Києві, Одесі, Львові активно працює нещодавно створена нова патрульна поліція, у вересні вона з’явиться і на вулицях м. Харкова.

Харківський національний університет внутрішніх справ також бере активну участь у процесах реформування. Багато викладачів університету пройшли складний відбір і стали тренерами нової патрульної поліції, підготовка якої здійснюється на базі Харківського національного університету внутрішніх справ. За словами одного з тренерів, офіцера дорожньо-патрульної служби штату Каліфорнія (США) Євгенія Ходака, який допомагав готувати українських поліцейських у Києві та Одесі, харківський університет повинен пишатися тим, що має дуже гарну навчальну базу, тут працюють професійні інструктори, а молодь, яка виявила бажання служити в новій поліції, надзвичайно добре мотивована. «Ми неодноразово цікавились у слухачів курсів, чому вони вирішили прийти у поліцію, на що вони відповідали, що хочуть зробити свою країну, своє місто кращими, щоб кращим було майбутнє їхніх дітей», – сказав Євгеній Ходак. Фредерік Оукс, також офіцер американської поліції і один із тренерів, у своєму виступі зазначив: «Нам дуже приємно з усіма працювати і ми раді, що знаходимося тут. Багато уваги приділяємо тренерам і їх підопічним, щоб згодом нові поліцейські упевнено почувалися на вулицях міста».

Як запевнив ректор університету, курсанти також не будуть стояти осторонь тих реформ, які відбуваються в державі: «Ми разом починаємо дорогу змін, адже саме вам – молодому, енергійному, патріотично налаштованому поколінню змінювати нашу державу, формувати та піднімати імідж правоохоронного відомства, навчатися і нести службу в новому форматі. Віднині слова Присяги для вас – це Закон. Щоб його виконувати, необхідно бути професіоналом, боротися зі злочинністю, мати високі моральні якості».

З напутніми словами до курсантів звернулися гості, запрошені на урочистості. Виконуючий обов’язки начальника ГУМВС України в Харківській області полковник міліції Віталій Гузь зазначив, що «прийняття Присяги – це на все життя. Професія правоохоронця не з легких, але вкрай важлива і необхідна для суспільства.  Він закликав майбутніх поліцейських бути мужніми, цілеспрямованими, не зраджувати обраній професії, не допускати в серце зневіру і байдужість».

Генерал-майор міліції Сергій Петренко, який багато років віддав службі в правоохоронних органах України, прийшов привітати свою онуку. Вона вирішила продовжити сімейну династію і  стати поліцейським. Сергій Петренко побажав усім першокурсникам добре навчатися, набувати необхідних навичок і досвіду, адже усе це знадобиться у професійній діяльності.

Радник ректора Олександр Бандурка зазначив, що девіз університету «Знання. Закон. Честь». «Не випадково слово «Знання» – на першому місці, адже знання необхідно здобувати кожного дня і вчитися протягом усього життя, – наголосив Олександр Бандурка. – Ми докладемо усіх зусиль, щоб ви стали справжніми патріотами, які люблять свою державу і здатні її захищати».

Від імені батьків із Днем знань і знаменною подією в житті – прийняттям Присяги першокурсників поздоровила Ірина Ятленко. Вона зазначила, що для неї, педагога за професією, перше вересня завжди було святом, але сьогодні особливий день, адже її син вступив до університету і склав Присягу на вірність українському народу. «Я пишаюся вибором своєї дитини і вважаю його правильним, адже він з дитинства мріяв стати правоохоронцем. Як мати я завжди і в усьому буду його підтримувати».

Від імені курсантів виступила Катерина Єрмакова, яка подякувала керівництву університету, батькам за їх терпіння, любов і підтримку і запевнила, що вони докладуть усіх зусиль, щоб бути гідними свого професійного вибору.

Після завершення урочистих заходів для курсантів розпочалися заняття. Перша пара за розкладом – «Україна – єдина держава».

 

ВЗГ ХНУВС