Старша викладачка кафедри українознавства факультету № 2  Харківського національного університету внутрішніх справ Наталія Єльнікова та кандидатка філологічних наук, старша викладачка кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Юлія Гарюнова провели бінарне заняття на тему «Чистота мови як комунікативно-стилістичний аспект» для курсантів факультету № 1 (група 103).

Викладачі розповіли, що чистота мовлення є його найважливішою комунікативно-стилістичною ознакою та одним із критеріїв ефективної комунікації, яка пов’язана з правильною літературно-нормативною вимовою, з відсутністю позалітературних елементів: діалектизмів, вульгаризмів, плеоназмів, штампів, канцеляризмів, слів-паразитів, таких мовно-виражальних засобів, що не відповідають нормам.

Особливу увагу звернули на формування культури мови курсанта і вдосконалення його комунікативних здібностей, з-поміж яких найефективнішим є встановлення й підтримка мовних контактів. Застосували інтерактивний метод навчання, проаналізувавши чистоту промови відомих політиків, акторів і культурних діячів на наявність помилок в їхньому мовленні.

Курсанти активно коментували помилки у мовленні медійних персон, захопливо обговорюючи проблемні питання.

ВЗГ ХНУВС