Курсанти 4 курсу факультету № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ рядові поліції Ангеліна Применко, Микита Селюков та Владислав Хроменков взяли участь у триденному навчальному квесті з розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, який було організовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні для здобувачів усіх закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських.

У навчальному квесті, що проходив у Дніпропетровській області, брали участь по три курсанти випускних курсів від Національної академії внутрішніх справ, Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка, Одеського державного університету внутрішніх справ, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ, Донецького юридичного інституту МВС України та Харківського національного університету внутрішніх справ.

Звертаючись до учасників квесту, керівник програми «Безпека людини» Координатора проектів ОБСЄ в Україні Лілія Грудко зазначила, що під час участі у навчальному квесті його учасники зможуть ознайомитися і навчитися використовувати існуючі практики з розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, удосконалити свої навички оформлення протоколів та роботи з цифровими носіями.

Одним із тренерів заходу став доцент кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки факультету № 4 ХНУВС кандидат юридичних наук, доцент Олександр Манжай, який вже не перший рік залучається Координатором проектів ОБСЄ в Україні як експерт у сфері протидії злочинам торгівлі людьми, що були скоєні з використанням комп’ютерних технологій.

Перед початком виконання квестових завдань курсанти та курсантки ознайомилися з поточною ситуацією у сфері протидії торгівлі людьми в Україні, основними тенденціями та викликами у протидії цій протиправній діяльності та визначилися з переліком змін, що потрібно внести до законодавства України у сфері протидії торгівлі людьми. Окремо, за допомогою залучення досвідчених експертів, були розглянуті особливості розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, тактичні особливості проведення окремих слідчих (розшукових) дій при розслідуванні цієї категорії злочинів та особливості документування злочинів торгівлі людьми, що були скоєні з використанням комп’ютерних технологій.

Усіх курсантів було поділено на команди, які поетапно проходили квестові завдання. Під час їх виконання вони демонстрували свої теоретичні знання та практичні навички щодо розслідування та документування злочинів торгівлі людьми, що були скоєні з використанням комп’ютерних технологій, а також навички командної роботи, лідерські якості тощо. Так, виконуючі одне із  завдань навчального квесту, його учасники самостійно знімали соціальні просвітницькі відеоролики для громадян, які шукають місце для працевлаштування як в Україні, так і закордоном, та розміщували їх у соціальних комп’ютерних мережах з хештегом #працюйбезпечно.

За результатами участі у навчальному квесті учасники команд були нагороджені медалями за І, ІІ та ІІІ місця, зайняті командами.

Навчальний квест було організовано та проведено Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту «Підтримка Міністерства внутрішніх справ України у боротьбі з домашнім насильством, торгівлею людьми й кіберзлочинністю в Україні».

Міністерство внутрішніх справ України та заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, вже не перший рік беруть участь у різних заходах, які організовує Координатор проектів ОБСЄ в Україні, та які спрямовані на підвищення рівня протидії злочинам, пов’язаних з торгівлею людьми в Україні.

ВЗГ ХНУВС