З нагоди ювілею відомого італійського вченого Чезаре Ломброзо (06.11.1835–19.10.1909) працівником відділу соціально-гуманітарної роботи Андрієм Прохоровим було підготовлено та проведено онлайн музейну лекцію, з якою ознайомилися студенти-психологи разом із доценткою кафедри соціології та психології Аллою Ларіоновою.

Неоднозначна наукова творчість Чезаре Ламброзо, присвячена пошуку джерел злочинної поведінки, й до сьогодні викликає інтерес не тільки у колах професіоналів, а й широкої громадськості. Його наукова спадщина включає теми геніальності та божевілля, особливостей жіночої та політичної злочинності й тероризму, типології професійних злочинців, біологічних та соціальних чинників злочинності.

Музейна лекція проходила на основі підготовленої презентації, під час якої студенти дізналися цікаві подробиці з біографії вченого, які значною мірою пояснюють витоки його наукової діяльності. Для ілюстрації окремих тем були використані відеофрагменти яскравих художніх стрічок – «Ігри розумів» (2019) та «Собаче серце» (1988). Відбулося і віртуальне знайомство з деякими експонатами Музею кримінальної антропології імені Чезаре Ламброзо, який був оновлений у Туринському університеті у 2009 р. і є доступним для широкої публіки.

Саме Чезаре Ламброзо запропонував використання поліграфу, залучення до кримінального процесу фахівців із психіатрії та соціології, аргументував необхідність соціальної гігієни. Багато порушених ним питань і дотепер залишаються актуальними, тому знайомство з його працями – це не лише дань пам’яті та історії науки.