До Дня української писемності та мови, який наша країна традиційно святкує 9 листопада, кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 було проведено низку заходів, а саме: участь у науковій конференції, вебінарі та написання радіодиктанту.

Так, доцент кафедри кандидат історичних наук Віталій Заборовський і старша викладачка кафедри кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко взяли участь у Всеукраїнській науковій конференції «Українство: динаміка сенсів і вимірів національного буття», яка відбулася на базі Донецького юридичного інституту МВС України. Захід об’єднав мовознавців, літературознавців, істориків, філософів і правників. Свої доповіді викладачі представили в секції «Історична та культурна пам’ять у визначенні національної перспективи. Видатні постаті історії та культури України». Зокрема Наталія Кобилко презентувала наукову розвідку «Фольклорно-міфологічна символіка пісень гурту “Антитіла”», а Віталій Заборовський – «Особливості використання фольклорного сюжету у п’єсі Панаса Мирного “Лимерівна”». За результатами роботи конференції видано програму та збірник матеріалів.

Також старша викладачка Наталія Кобилко разом зі студентами-психологами першого курсу долучилася до написання ювілейного ХХ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності – 2020. Цей захід є масштабною акцією, яка об’єднує педагогів, школярів, студентів, науковців, політиків, українських громадських діячів і зірок, а також тих, кому небайдужа доля рідної мови, навіть далеко за межами Батьківщини. Текст створив відомий письменник Іван Малкович, а читала диктант акторка Римма Зюбіна.

До Дня української писемності та мови Наталія Кобилко взяла участь у вебінарі «Мова – ключ до України», який відбувся в рамках Бієнале «Українська мова у світі: відступ чи поступ?». Під час онлайн-заходу було презентовано навчальний посібник «Ключ до України: міста і люди», а також відбулася дискусія «Сучасні навчальні видання з української мови як іноземної як засіб промоції України». Цікавими були доповіді колег-філологів з Канади та Угорщини. Організатором вебінару виступив Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою. У заході взяли участь майже 100 учасників з різних закладів вищої освіти України та за кордоном. Набуті знання старша викладачка Наталія Кобилко використає в навчальному процесі ХНУВС.

ВЗГ ХНУВС