Чергове засідання наукового гуртка кафедри кримінального процесу, криміналістики та експертології факультету № 6 ХНУВС було присвячено річниці створення Харківського національного університету внутрішніх справ. Засідання відбулося в режимі онлайн з використанням програмного забезпечення для проведення відеоконференцій Zoom під головуванням доцента кафедри, кандидата психологічних наук, доцента Світлани Лозової.

Засідання складалося з двох частин. У першій частині керівник гуртка Світлана Лозова розповіла про історію створення університету, окремо розглянувши історію створення і розвитку кафедри криміналістики, згадавши видатних науковців, які очолювали її в різні часи, основні наукові здобутки. Викладачами та випускниками кафедри захищено вісім докторських та більше 30 кандидатських дисертацій.

Друга частина була присвячена розгляду питань криміналістичного дослідження слідів пальців рук. На засідання наукового гуртка був запрошений головний судовий експерт сектору дактилоскопічних досліджень відділу криміналістичних досліджень та обліків Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Олександр Литовський. Експерт розповів про основні положення дактилоскопії, види папілярних візерунків, особливості їх виявлення, фіксації, вилучення та подальшого дослідження. Основну увагу було приділено порядку підготовки та призначення дактилоскопічних експертиз: формулюванню запитань, підготовці об’єктів та багато іншого.

Також члени гуртка заслухали студентку Ольгу Шмулій з доповіддю на тему «Деякі проблемні питання використання автоматизованої дактилоскопічної інформаційної системи», яка викликала жвавий інтерес. Олександр Литовський прокоментував доповідь, а також відповів на запитання щодо особливостей використання автоматизованої дактилоскопічної інформаційної системи в Україні.

ВЗГ ХНУВС