Доцент кафедриполіцейської діяльності та публічного адміністрування, докторюридичних наук, доцент, майор поліції Оксана Панова взяла участь у триденному онлайн-тренінгу «Людська гідність як конституційна цінність» Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Темою першого дня тренінгу стала «Людська гідність і гендернарівність: конституційні метаморфози». Під час його проведеннявиступили: Національний радник із юридичних питань Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков та доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого,експерт ОБСЄ з правових питань Олена Харитонова. Спікери звернули увагу слухачів напитання гендеру, гідності та конституції, їхніх витоків і значення всучасному конституціоналізмі; конституційного простору і концептулюдської гідності. Вони охарактеризували особливості вимірів людськоїгідності в національних та міжнародних правових практиках, а також зупинилися на питаннях гендерованості конституційного поля, розвитку демократичних інституцій. Зокрема спікери наголосили на важливостігендерної рівності, антидискримінації та гіднітарності на прикладі судової практики.

Другий день тренінгу був присвячений темі «Людська гідність тапарадигма соціальних прав». Тренерами стали доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри конституційногоправа ЛНУ імені Івана Франка Олена Бориславськата доктор юридичнихнаук, професор Ужгородського національного університету Михайло Савчин. Доповідачі розкрили питання практичногозастосування концепції людської гідності в аргументації конституційнихскарг; у конституційній юриспруденції щодо соціальних прав. Також вонинаголосили на місці людської гідності в систематиці конституційнихцінностей та у фокусі засад інтерпретації і юридичної аргументації.

Третього дняучасники тренінгу обговорювали питання людської гідності. Спікери виступилиз доповідями щодо правильної процедури написання конституційноїскарги; розкрили питання права на медичне забезпечення у фокусілюдської гідності; права на соціальний захист та достатній життєвийрівень.

Інформація отримана під час тренінгу буде корисною під час викладаннятем щодо дотримання прав і свобод людини і громадянина, поваги долюдської гідності, гендерної рівності в діяльності правоохороннихорганів.

ВЗГ ХНУВС