Керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков дистанційно прочитав лекцію для працівників та студентів університету за темою «Впровадження інформаційних технологій в судовій системі. Електронний суд», яка відбулася на базі платформи GoogleMeet.

У заході взяли участь проректор Харківського національного університету внутрішніх справ професор кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Леонід Могілевський, завідувач кафедри, доктор юридичних наук, професор Ольга Гетманець, професори кафедри Аліна Чорна, Юлія Кириченко, Ірина Сєвідова, доценти цієї ж кафедри Ірина Василько, Олексій Шуміло, Ірина Гришина, Валенина Жорнокуй, Тетяна Пузанова, Євгенія Ананьєва, Вікторія Фурса та Дар’я Коробцова, науково-педагогічні працівники та студенти.

Олександр Поляков розповів майбутнім юристам про особливості розгляду справ у господарському суді, а також зосередив увагу на структурі та змінах, що відбуваються в судовій системі України. Він роз'яснив особливості інноваційної програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, в якій особисто брав участь.

Особливу увагу керівник апарату Господарського суду звернув на впровадження в Україні електронної Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) згідно з Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та іншого законодавства» від 03.10.2017. ЄСІТС функціонує в тестовому режимі з 1 січня 2019 року, сприяючи вирішенню завдань. Електронний кабінет – основний інструмент доступу користувачів ЄСІТС. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система – це комплексна система, яка покликана забезпечити використання електронного документообігу у судах, судових органах, відповідних органах виконавчої влади. Найголовніше, що цю систему зможуть використовувати всі учасники судового процесу.

Учасникам заходу була представлена презентація щодо візуалізації основних складових ЄСІТС, а саме: ЄДРВД, ЄДРСР, Реєстр виконавчих документів, електронний суд, судова статистика, електронне діловодство, автоматизований розподіл, керування фінансово-господарським процесом, контакт-центр, web-портал СВУ.

Наприкінці лекції Олександр Поляков нагадав, що є необхідність щодо вдосконалення судової системи (пропозиції, рекомендації) шляхом онлайн-зв’язку через соціальну мережу Facebook «Електронне правосуддя» за наступним посиланням: https://www.facebook.com/groups/ejusticeua.

Презентована під час лекції інформація стане в нагоді у діяльності працівників та навчанні студентів факультету № 6.

ВЗГ ХНУВС