У Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського в режимі онлайн відбулася I Міжнародна науково-практична конференція «Українське військо: сучасність та історична ретроспектива». Захід був організований Національним університетом оборони України, Інститутом історії України НАН України, Київською православною богословською академією, Національним музеєм історії України у Другій світовій війні, Національним музеєм історії України, Національним військово-історичним музеєм України, Державним музеєм авіації України та міжнародною громадською організацією «Оливкова гілка».

Учасників конференції привітав Міністр оборони України Андрій Таран, зазначивши, що прагнення приєднатися до Північноатлантичного альянсу потребує опанування стандартами НАТО, а результати роботи стануть вагомим кроком у справі інтелектуальної підтримки захисників України, зміцнення обороноздатності Вітчизни. З вітальними словами виступили також академік-секретар відділення історії, філософії та права Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, директор Інституту історії України Національної академії наук України, академік Валерій Смолій; представники Генерального штабу Збройних Сил України; директор по роботі з жінками-військовослужбовцями міжнародної організації «Оливкова гілка» Кароліна Грубе (США).

У роботі конференції взяли участь понад 200 дослідників військової історії з країн-членів Північноатлантичного альянсу, Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, складових сектору безпеки й оборони та регіонів України. Обговорення відбувалося в трьох дискусійних кімнатах: досвід застосування сил безпеки і оборони в операції Об’єднаних сил (антитерористичній операції), історичний досвід підготовки фахівців для сектору безпеки та оборони, участь України в операціях з підтримання миру та безпеки; українська революція 1917-1921 років: воєнно-історичний аспект, Україна та українці у вирі Другої світової війни, збройний захист українських земель з давнини до початку ХХІ ст.; Душпастирська опіка в Українському війську та феномен волонтерського руху: досвід, проблеми та перспективи.

На запрошення, яке надійшло до Харківського національного університету внутрішніх справ, у роботі конференції взяли участь викладачі кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 університету: доцент, кандидат історичних наук Віталій Заборовський і старша викладачка, кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко. Вони виступили з доповіддю «Зображення українських воїнів-захисників у живописі».

За матеріалами роботи конференції підготовлено програму та збірник тез доповідей.

ВЗГ ХНУВС