Суддя-спікер Господарського суду Луганської області Олена Фонова провела онлайн-лекцію для працівників і студентів університету на базі платформи Google Meet на тему «Відповідальність за невиконання господарських зобов’язань: підводні камені та особливості». Олена Фонова – кандидатка юридичних наук, викладачка, тренерка  та розробниця тренінгів Національної школи суддів України, координаторка Донбаської регіональної ради з питань реформи правосуддя проекту ЄС Pravo-Justice, Науково-консультаційної ради при Національній асоціації арбітражних керуючих України, а також член робочої групи при Міністерстві юстиції України з питань удосконалення законодавства у сфері банкрутства.

У заході взяли участь завідувачка кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 доктор юридичних наук, професор Ольга Гетманець, професори кафедри Ірина Сєвідова, Аліна Чорна, доценти цієї ж кафедри Ірина Василько, Валенина Жорнокуй, Дар’я Коробцова, науково-педагогічні працівники та студенти факультету № 6.

Суддя-спікер розкрила зміст поняття «неустойка», її види, правові наслідки сплати (передання) неустойки, особливості нормативно-правового регулювання пені, характерні ознаки пені, характерні ознаки штрафу та інше.

Особливу увагу Олена Фонова звернула на нормативно-правове регулювання у Цивільному кодексі України та Господарському кодексі України щодо неустойки, пені та штрафу.

Надана презентація «Особливості застосування законодавства про  неустойку та нарахування за ст.625 ЦК України» допомогла краще зрозуміти висвітлені питання. Спікер також пояснила, як саме необхідно розраховувати пеню та штраф: порядок нарахування, строки нарахування, надала формулу та звернула увагу на особливості нарахування пені на практиці.

Презентована інформація стане в нагоді як практичним працівникам, так і студентам.

ВЗГ ХНУВС