У Харківському національному університеті внутрішніх справ проходять «Андріївські вечорниці». Це одне з найбільш шанованих українцями свят, яке дісталося нам як культурна спадщина від наших дідів та прадідів. Сьогодні цей захід, який щорічно проходить в університеті за підтримки Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, спрямований, перш за все, на формування національно-культурної ідентичності молоді через популяризацію українських старовинних традицій та обрядів, прищеплення цінностей козацького виховання та формування молодіжної ідеї під гаслом  «Я – українець».

Захід відкрили та привітали його учасників ректор університету Валерій Сокуренко, заступник начальника Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації – начальник відділу з молодіжної політики та оздоровлення дітей Едуард Павленко, головний атаман Січеславського козацтва Запорозького, генерал-осавул Григорій Савенко.

Протягом трьох днів на території університету за участі громадських організацій, волонтерів триває дійство – кожен може познайомитися з козацьким побутом, воїнськими традиціями, звичками. Представники Дніпропетровщини – обласна громадська організація «Січославське козацтво Запорозьке» знайомлять з бойовими козацькими традиціями, озброєнням, яким користувалися воїни, з тим, як вони захищалися, як билися, стріляли. Усе це можна було побачити під час реконструкції бою з уявним ворогом. Не менш цікавим стало знайомство і з давньоукраїнським побутом – як відбувалося сватання, які страви подавалися на стіл, як і для чого робилися ляльки-мотанки, як дівчата ворожили та багато іншого. Пісні у виконанні бандуриста розповідали про доблесть, відданість Батьківщині та волелюбність українського козацтва.

Підтримка національних традицій, звичаїв, культури, духовності українського народу сприяє закладенню основ для формування нової молодіжної генерації – високо свідомої, духовної, освіченої та патріотичної.

ВЗГ ХНУВС