За зверненням начальника міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції фахівцями кафедри соціології та психології факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ організовано підвищення кваліфікації пенітенціарних психологів, яке проходитиме у три етапи.

Відбулося онлайн-заняття за темами «Психологічні особливості ув’язнених та засуджених»; «Психологічний портрет ув’язнених та засуджених». Кафедра тісно співпрацює із соціально-психологічною службою ДКВС України та проводить такі наукові дослідження: психологічні особливості засуджених-рецидивістів корисливого та насильницького типів; заздрісність як чинник криміногенної поведінки особистості; соціально-психологічні характеристики злочинців-педофілів; емоційний інтелект та життєстійкість неповнолітніх засуджених.

Доцент кафедри соціології та психології, кандидат психологічних наук Володимир Філоненко ознайомив присутніх з найбільш узагальненими структурними компонентами портрету особистості засудженого/ув’язненого, серед яких соціально-демографічні, кримінально-правові та психолого-педагогічні характеристики. Роз’яснив важливість кожного з цих компонентів при складанні психологічного портрету засудженого чи ув’язненого та їх психологічної характеристики. Викладач кафедри соціології та психології Олена Мохорєва акцентувала увагу на теоретичному підході до вивчення поняття особистості у вітчизняній та зарубіжній психології, компонентах особистості та основних характеристиках особистості засудженого/ув’язненого. Також було розглянуто такі поняття, як темперамент, характер, акцентуації характеру, особливості емоційно-вольової та ціннісно-мотиваційної сфер.

Наприкінці зустрічі слухачами курсу було надано рекомендації з метою здійснення позитивного виховного та психологічного впливу на особистість засудженого/ув’язненого. Отримані знання стануть в нагоді психологам установ виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції для підвищення професійного рівня та оптимізації робочого процесу у виправних закладах.

ВЗГ ХНУВС