Професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Наталія Горобець та доцент кафедри юридичних дисциплін Яна Садикова разом із суддею Зарічного районного суду м. Суми Альоною Севериновою провели бінарне заняття з дисципліни «Цивільний процес» для студентів 2–4 курсів. Тема зустрічі: «Заочний розгляд справи у цивільному процесі».

Обговорювалися такі питання: за наявності яких підстав суд може ухвалити заочне рішення; в який строк може бути подана заява про перегляд заочного рішення; який порядок розгляду заяви тощо.

Суддя наголосила, що за результатами розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою залишити заяву без задоволення або скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

На прикладі розглянутих судових справ доповідач акцентувала увагу слухачів на тому, що підставою для перегляду заочного рішення є обставини, що свідчать про поважність причини неявки на судове засідання, докази, що їх підтверджують, а також докази, що можуть вплинути на ухвалене заочне рішення, тобто, докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача.

На поставлені запитання студенти отримали вичерпні відповіді.

Сумська філія ХНУВС