Відбулося онлайн-засідання наукового гуртка «VERITAS» кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС за участі керівника гуртка доцента Тетяни Геращенко, курсантів та студентів навчального закладу. Тема засідання «Сфера несвідомого і поведінка людини».

Учасники розглянули еволюцію поняття несвідомого, що  є результатом розроблених у філософських ученнях різноманітних способів проникнення до духовних глибин людини. Так, Платон визначав пізнання як спогад, що пов’язаний з ідеєю присутності в душі прихованих, неусвідомлюваних знань. А Р. Декарт виходив із тотожності психіки та свідомості. Звідси й ідея про те, що за межами свідомості відбуваються лише фізіологічні процеси.

Значна увага на засіданні була приділена концепціям Фрейда та Юнга. З.Фрейд стверджував, що несвідоме первинне по відношенню до свідомості і визначає його. А К. Юнг розробив концепцію колективного несвідомого. Учасники засідання розглянули розуміння несвідомих дій представниками теорії романтизму (А. Шопенгауер, Ф. Ніцше, Е. Гартман). Філософи висунули свою концепцію несвідомого, розглядаючи його як волю в природі, джерело життя, стихійний життєвий початок, якому протистоїть безпорадна свідомість.

Під час активного обговорення було зроблено акцент на прояві несвідомих прагнень у поведінці людини. Гуртківці запропонували продовжити дослідження цього питання і поділитися результатами наукових пошуків на ХІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції здобувачів вищої освіти, яка відбудеться у квітні 2021 року у Сумській філії ХНУВС.

Сумська філія ХНУВС