Напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту відбулося засідання наукового гуртка кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ.

Керівником наукового гуртка Іриною Луценко спільно зі студентами були обговорені звинувачення, які були висунуті вищим нацистським керівникам під час Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі. Це плани нацистської партії, що включали агресію проти всього світу; злочини проти миру; військові злочини; злочини проти людяності, а також методи, якими користувалися підсудні у період з 01 вересня 1939 до 08 травня 1945 років, визнані такими, що суперечать звичаям і законам війни, а злочини – порушують міжнародні документи: Гаазькі Правила, 1907 р., Конвенцію про військовополонених, 1929 р., (Женева) та загальні принципи кримінального права.

Члени наукового гуртка висловили свої думки, щодо того, що й після трагедії часів Другої світової війни мають місце переслідування, вбивства, знищення національних груп, а також агресія, ненависть, жорстокість та інші прояви людської діяльності, направлені на знищення людей. Також студентами було проаналізовано чинне кримінальне законодавство України, яке стоїть на захисті кожної людини незалежно від її особистісних ознак і уподобань.

Засідання наукового гуртка було завершено на філософській ноті, висловлюванням американського філософа Джорджа Сантаяна «Хто не пам’ятає свого минулого, приречений на його повторення».

ВЗГ ХНУВС