З 2006 року щорічно 27 січня на виконання рішень резолюції Генеральної асамблеї ООН міжнародною спільнотою вшановується пам’ять жертв Голокосту – однієї найбільших трагедій в історії людства. Ця дата обрана не випадково. Саме 27 січня 1945 року уродженець Краснограду Харківської області майор Анатолій Шапіро разом зі своїми бійцями звільнив в’язнів справжньої «фабрики смерті» групи концтаборів біля м. Освенцім.

Відділом соціально-гуманітарної роботи Харківського національного університету внутрішніх справ протягом 26–28 січня проведено комплекс заходів. Для представників усіх факультетів – курсантів, студентів та слухачів магістратури Харківського національного університету внутрішніх справ – проведено 11 тематичних відеолекторіїв, у тому числі, за участі представника Харківського історичного музею.

Під час лекції у супроводі слайдів було приділено увагу історії виникнення націонал-соціалізма у Німеччині, його соціально-психологічному та ідеологічному підґрунтю, а також одній зі складових цієї злочинної політичної ідеології – псевдонауковій расовій теорії. Головним результатом останньої і став Голокост.

Україна, територія якої під час Другої світової війни була окупована нацистами повністю, зазнала величезних людських втрат. Через нацистську національно-расову політику єврейська громада України втратила за різними оцінками більше 1 мільйона осіб. Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

З 1990-х років триває створення меморіалів із вшанування пам’яті жертв Голокосту у місцях масових розстрілів євреїв на Україні. 27 січня представники усіх факультетів – курсанти та студенти – відвідали «Меморіальний парк «Дробицький Яр», де поклали квіти до пам’ятника і прослухали інформацію про трагічні події, що відбулися на цьому місці 80 років тому.

День вшанування пам’яті жертв Голокосту закликає бути пильними й не допускати розвитку ксенофобії та шовінізму у сучасних державах.

Усі заходи проведено згідно з визначеними карантинними нормами.

ВЗГ ХНУВС