У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася ІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні проблеми трудового та пенсійного законодавства». У роботі конференції взяли участь особисто або надіслали тези доповідей більше ста фахівців у галузі трудового права та права соціального забезпечення, з яких понад 70 % – доктори та кандидати юридичних наук зі спеціальності 12.00.05 – трудове право; право соціального забезпечення.

Всеукраїнський статус конференції обумовлюється участю в ній фахівців з усіх регіонів України, зокрема з 26 вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ України, серед яких Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Національний університет «Одеська юридична академія», Інститут держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук України, Львівський національний університет імені Івана Франка, Науково-дослідний інститут правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ. Також у конференції взяли участь практичні працівники – судді, прокурори, поліцейські, адвокати тощо.

Відкрив конференцію ректор Харківського національного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук, доцент Валерій Сокуренко, який звернув увагу на важливість та актуальність конференції напередодні прийняття Трудового кодексу України. Також він вказав на сучасні проблеми у розбудові органів поліції в Україні. Наприкінці свого виступу Валерій Сокуренко побажав усім учасникам конференції плідної роботи на шляху до пізнання і відкриттів.

На конференції з доповіддю виступив директор Харківського обласного центру зайнятості доктор наук з державного управління, доцент Володимир Міненко, який розповів про стан ринку праці Харківської області та вплив на нього демобілізованих осіб із зони АТО і внутрішньо переміщених осіб.

Голова Запорізького окружного адміністративного суду кандидат юридичних наук, доцент Олег Прудивус у своїй доповіді, присвяченій процедурі очищення влади, наголосив на необхідності дотримання трудових прав. На думку посадовця, процедури люстрації, незважаючи на їх політичний характер, повинні бути розроблені та проведені виключно юридичними засобами відповідно до Конституції України і з урахуванням європейських стандартів щодо верховенства права і дотримання прав людини. Лише за таких умов процес очищення влади в Україні може відповідати демократичним засадам, зокрема принципу верховенства права.

У конференції з доповідями також виступили доктори юридичних наук – Володимир Божко, Валентин Венедіктов, Сергій Венедіктов, Світлана Вишновецька, Костянтин Мельник; кандидати юридичних наук – Василь Гоц, Галина Гончарова, Володимир Жернаков та ін.  

За результатами роботи конференції видано збірник наукових тез і доповідей.

 

ВЗГ ХНУВС