До Міжнародного дня рідної мови, який світ відзначає щороку 21 лютого, у Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ був проведений круглий стіл «Мовнокомунікативна компетентність працівника Національної поліції» для майбутніх правоохоронців за участі працівників практичних підрозділів Національної поліції.

У заході взяли участь представники управління патрульної поліції в Сумській області Департаменту патрульної поліції: старший інспектор з особливих доручень відділу безпеки дорожнього руху майор поліції Ігор Біловол, старший лейтенант поліції Павло Хоменко, капітан поліції Олександр Цинка, лейтенант поліції Вікторія Гутко, лейтенант поліції Андрій Баштовий, завідувач кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Оксана Панасюк.

З презентацією виступила модератор заходу професор кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Валентина Василенко, яка наголосила, що знання мови – це один із основних компонентів професійної підготовки поліцейського, що підвищує ефективність його діяльності, допомагає краще орієнтуватися в безпосередніх ділових контактах. Мова ж закону є явищем історичним, відображає загальний стан суспільства і разом із тим залежить від його рівня розвитку та правової системи.

У процесі спілкування учасниками круглого столу інноваційно висвітлено проблему стосовно сучасного тлумачення мовнокомунікативної компетентності поліцейського як здатності працівника правоохоронної сфери встановлювати контакт із потерпілими й правопорушниками, готовності виявляти причини й мотивацію вчинків порушників законності, вміння розв’язувати конфліктні ситуації та забезпечувати безпеку особистості, схильності до саморегуляції і самоконтролю у процесі взаємодії з правопорушниками.

Обмін думками був плідним і предметним, тож у планах – продовження проведення таких круглих столів за участі практичних працівників Національної поліції.

Сумська філія ХНУВС