Перед навчальною практикою курсанти випускного курсу факультету № 1 завершили вивчення навчальної дисципліни «Практикум із застосуванням техніко-криміналістичних засобів доказування». Проведення практичних занять у формі квестів вимагало від курсантів підготовки доповідей, заснованих на створенні реальних об’єктів з різними слідами для їх подальшого огляду та опису, відпрацювання навичок вилучення й фіксації слідової інформації, фотографування та складання фрагментів протоколів огляду з відповідними додатками.

Представляючи свої доповіді та підготовлені заздалегідь об’єкти, курсанти пояснювали механізм пошкоджень, демонстрували правила поводження та пакування підготовлених об’єктів залежно від виду ушкоджень, наявність та характер нашарувань, інших слідів, визначали види судових експертиз, послідовність їх призначення й вирішувані питання.

Так за темою «Криміналістичне дослідження слідів знарядь зламу» підготував доповідь та об’єкт дослідження – навісний замок зі слідами зламу – Вадим Пшеничний. За темою «Криміналістичне дослідження одягу» доповіді та об’єкти дослідження – різноманітні предмети одягу з ушкодженнями, утвореними внаслідок дій різних інструментів та умов – підготували Микита Кіях, Ілона Аркуша, Анна Батурка, Анна Соколова, Карина Бєлєвцова, Тетяна Абрамова, Яна Жиліна та інші курсанти. За темою «Криміналістичне дослідження слідів біологічного походження» з доповідями виступили Вікторія Бондаренко та Вікторія Москаленко.

Під час вивчення теми «Судова індивідуальна каліграфія» курсанти Тетяна Абрамова, Анна Набойчик, Юлія Синяк, Володимир Погребняк за підготовленими фабулами підготували кілька об’єктів із почерковими записами, на підставі яких у подальшому визначали види та ознаки почерку, вплив умов виконання на особливості письма, додаткові сліди на почеркових записах та особливості їх огляду при виявленні на місці події. Владислав Кузнєцов, Дарина Клименко і Дарія Іванюк підготували доповіді за темою «Техніко-криміналістичне дослідження документів», в яких розкрили ознаки окремих способів внесення змін у первинний зміст документа, визначили методи їх виявлення та особливості фіксації. Техніку вилучення й дослідження запахових слідів на прикладі підготовлених об’єктів та відповідних пакувальних матеріалів продемонструвала у рамках своєї доповіді Олена Водолазька.

Велику зацікавленість викликала також і тема «Криміналістична вибухотехніка». Відвідавши відділ вибухотехнічних і пожежотехнічних досліджень Харківського НДЕКЦ МВС України, курсанти Юрій Смирнов, Владислав Собко, Кирило Чуйков та Іван Резников створили учбові моделі вибухових пристроїв, на прикладі яких були визначені підготовчі дії та особливості відображення слідів злочинця на окремих частинах і механізмах об’єктів, взаємодія слідчого зі спеціалістами при їх виявленні, огляді та вилученні.

Такий інтерактивний підхід забезпечує формування компетентностей, необхідних для майбутньої успішної роботи слідчих, дає курсантам наочне уявлення про види слідів, особливості їх утворення та роботи з ними на місці події, сприяє засвоєнню теоретичного матеріалу.

Доцент кафедри криміналістики,судової експертології
та домедичної підготовки факультету № 1
підполковник поліції
Тетяна Матюшкова