Важливою справою спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя є захист історичної правди, зокрема, щодо участі українців у Кримській або Східній війні 1853–1856 рр. Саме цьому присвячена музейна лекція «Козаки-пластуни та інші українські герої Кримської війни 1853–1856 рр.», яка була проведена директором музею ХНУВС Андрієм Прохоровим для курсантів і студентів усіх факультетів.

У підготовленому слайд-шоу було продемонстровано портрети відомих українців-героїв тієї війни, таких як уродженець Вінничини матрос Кішка або адмірал Нахімов, який мав козацьке коріння, а також ілюстрації, що засвідчують маловідомі історичні факти. Так під час облоги Севастополя особливо відзначилися своєрідні розвідко-штурмові групи, сформовані з українських козаків-пластунів. Згадується і те, що 110 років тому було засновано рух національних скаутських організацій, який на згадку про славетних пращурів-козаків отримав назву «Пласт».

Вивчення історії, позбавленої багаторічної міфологізації минулих часів, повертає для нас забуті сторінки вітчизняної історії і сприяє відновленню національних військових традицій та патріотизму.

Директор музею ХНУВС Андрій Прохоров