Курсант 3 курсу факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ Роман Орлов та старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки цього ж факультету Олексій Рвачов разом із ведучою програми «Відкритий доступ» Вікторією Черніковою-Берездецькою у прямому ефірі обласної радіостанції «UA: Українське радіо. Харків» обговорили питання щодо «груп смерті», які поширюються у соцмережах і є надзвичайно небезпечними, перш за все, для дітей та підлітків.

«Групами смерті» умовно називають вебсайти, вебсторінки, гілки обговорення на інтернет-форумах, групи та чати в інтернет-месенжерах чи соціальних комп’ютерних мережах, в яких інтернет-користувачі поширюють деструктивну інформацію. Це – повідомлення, графічні зображення та відеоролики про начебто безпечні способи суїциду. Вони закликають та підбурюють молодь до небезпечної поведінки, нанесення собі самоушкоджень тощо.

Доволі часто адміністратори таких інтернет-спільнот у квестовій формі дають учасникам «груп смерті» інструкції чи завдання переглядати певні відеоролики, обмежують спілкування зі знайомими та родичами, наносити собі тілесні ушкодження, пропонують взяти участь у небезпечних челенджах тощо.

За результатами проведеного нещодавно спільного моніторингу представниками Департаменту кіберполіції, Управління ювенальної превенції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України та факультету № 4 було встановлено, що на теперішній час такі «групи смерті» найчастіше розміщені у месенджері Telegram.

За допомогою користувачів Telegram чат-боту «СтопНаркотик» на початку березня 2021 року було заблоковано близько десяти електронних адрес «груп смерті» у месенджері Telegram»

Представники університету розповіли радіослухачам про мотиви створення «груп смерті», надали характеристику осіб, які створюють та адмініструють такі інтернет-спільноти, як потрібно діяти у разі виявлення в мережі Інтернет «груп смерті», як убезпечити дітей від втягування у небезпечні обєднання тощо.

Майбутній кіберполіцейський Роман Орлов розповів про участь курсантів факультету № 4 у виявленні «груп смерті», встановленні даних про учасників та адміністраторів цих інтернет-спільнот.

Прослухати аудіозапис програми «Відкритий доступ» за участі представників університету можна за посиланням https://www.mixcloud.com/oblradio_kharkiv/харківські-курсанти-допомогли-нацполіції-виявити-близько-30-груп-смерті-в-соцмережі/

ВЗГ ХНУВС