Олександр Маркович Бандурка – політичний і державний діяч, учений, письменник і журналіст, генерал-полковник міліції. 24 квітня цього року він відзначає свій 84-й день народження. Ім’я Олександра Марковича є визначальним для Харківського національного університету внутрішніх справ. Завдяки його ініціативі, далекоглядності, умінню відчувати вимоги часу, у Харкові було створено перший в Україні заклад вищої освіти в системі МВС – Харківський інститут внутрішніх справ. Першим ректором вишу став Олександр Маркович і очолював його протягом багатьох років (1992–2003, 2010–2012 рр.). Згодом відомчий заклад вищої освіти став університетом, набув статусу національного. За невеликий проміжок часу він перетворився на потужний і авторитетний виш із власними науковими школами, сучасною навчально-методичною й матеріально-технічною базою. З його стін вийшло понад 50 тисяч фахівців для правоохоронних органів України.

Талановитий, енергійний, щедро обдарований від природи, у тому числі й чудовими людськими якостями – щирістю, добротою, сердечністю, гумором, – Олександр Бандурка завжди справляє по собі найяскравіші і найтепліші враження в людських серцях. Вагомість, ґрунтовний підхід і мудрість притаманні Олександру Марковичу в усьому: у професійній діяльності – службі в правоохоронних органах, якій він присвятив усе своє життя, пройшовши шлях від слідчого до начальника Головного управ­ління МВС України, від старшого лейтенанта до генерал-полковника. У депутатській роботі – чотири рази поспіль мешканці одного й того ж виборчого округу – Дергачівського та Харківського районів – довіряли йому представляти свої інтереси у вищому законодавчому органі нашої держави – Верховній Раді України. Олександр Маркович виховав плеяду знаних учених. Серед його учнів – державні діячі, керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади,  ректори закладів вищої освіти, працівники правоохоронних органів, академіки, члени-кореспонденти, доктори наук, професори,  генерали. 

Творчим натхненням і невтомністю Олександра Бандурки можна лише захоплюватися. Він – академік Національної академії правових наук України, академік Міжнародної інженерної академії, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, Заслужений працівник МВС, Почесний громадянин м. Харкова та інших населених пунктів, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, володар почесних титулів «Юрист року», «Людина світу», «Лідер народної довіри», удостоєний державних і відомчих нагород, відзнаками інших держав.

Колектив університету вітає Олександра Марковича з Днем народження! Щастя, міцного здоров’я, невичерпної енергії на довгі роки. Нехай поруч із Вами завжди будуть віддані друзі, колеги, міцна і дружна родина – дружина, діти, онуки й правнуки. Гарного вам настрою і мирного неба! Зі святом!

З нагоди дня народження Олександра Марковича Бандурки бібліотека університету презентує розгорнуту книжково-ілюстративну експозицію «Академік О.М. Бандурка та його наукова школа». На виставці представлено понад 200 наукових видань – це найвагоміші праці Олександра Марковича та його учнів – науковців, які продовжують шлях Вчителя. Його наукова школа, яка не має собі рівних на вітчизняних теренах – це вагомий внесок у зміцнення сучасної української державності.

Бібліотека запрошує університетську спільноту ознайомитися з експозицією.