У цьому році виповнюється 76 років з моменту закінчення Другої світової війни, що стала однією з найтрагічніших сторінок в історії людства і події якої й до сьогодні є об’єктом пильної уваги істориків. Поступово відкриваються нові, раніше невідомі сторінки минулої війни, що дозволяють по-новому поглянути на її хід. Із плином часу змінюється оцінка подій Другої світової війни та стає все більш об’єктивною, позбавленою будь-яких політичних та ідеологічних нашарувань. У зв’язку з цим доречно навести слова колишнього льотчика-винищувача ВПС Німеччини Гюнтера Ралля: «Зараз можна говорити про той час, навколо якого існує стільки міфів та забобонів…».

Україна виявилася ареною кривавого зіткнення двох тоталітарних режимів – націонал-соціалістичного та комуністичного. Українці воювали проти гітлеризму не лише в лавах Червоної Армії, але й в УПА, арміях держав Коаліції, рухах опору європейських країн. І ми по праву пишаємося своєю роллю в боротьбі проти нацизму та шануємо внесок інших народів.

7 травня поточного року було проведено міжвузівський круглий стіл, присвячений Дню пам’яті та примирення. Захід організовано кафедрами соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ та українознавства Харківського національного університету радіоелектроніки. З вітальним словом до учасників звернулися кандидат історичних наук доцент Віталій Заборовський (ХНУВС), завідувачка кафедри українознавства кандидатка філологічних наук Вікторія Циганенко (ХНУРЕ) та старша викладачка кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко (ХНУВС).

До роботи круглого столу долучилися понад 50 учасників. Обговорювалися важливі для людства питання. Зокрема, зображення Другої світової війни в літературі та культурі; її історичні, політичні та філософські аспекти. Відкрила роботу міжвузівського круглого столу старша викладачка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 Наталія Кобилко, яка виступила з доповіддю «Друга світова війна на сторінках роману Маркуса Зузака “Крадійка книжок”», де розкрила широку проблематику твору: ідеологію нацизму та фашизму, що нівечать людські душі; Голокосту; дегероїзації війни; масової загибелі людей; ролі книги і слова в житті суспільства.

Значну увагу учасники заходу приділили ключовим воєнним операціям, а саме обороні Києва на початку німецько-радянської війни, Смоленській оборонній операції, Сталінградській битві, висадці союзників у Нормандії тощо. Доповідачі також розкрили теми Голокосту, ролі жінок у війні, бойових дій Української повстанської армії та долі остарбайтерів.

Ґрунтовними й цікавими були наукові дослідження студентів факультету № 6 ХНУВС: Наталії Їжаченко «Зображення війни в кіноповісті Олександра Довженка “Україна в огні”»; Вікторії Каракуці «Доля української жінки на війні (за фільмом “Битва за Севастополь”)»; Валентини Уваренко «Події Другої світової війни очима зарубіжних письменників», Марини Стукалової «Література опору. Антуан де Сент-Екзюпері – військовий льотчик»  (науковий керівник – кандидат філологічних наук, старший викладач Михайло Овчинников), Софії Майбороди «Психологічні методи ведення військових дій у ХХ столітті»; Аліни Охрименко «Політичні передумови Другої світової війни»; Аліни Стріляної «Остарбайтери»; Романа Большова «Організація українських націоналістів»; Дар’ї Винограденко «Битва за Британію»; Катерини Головіної «Битва за Атлантику», Таїсії Козакової «Партизанський рух» (науковий керівник – кандидат історичних наук, доцент Віталій Заборовський).

За матеріалами круглого столу підготовлено електронний збірник тез доповідей.  

ВЗГ ХНУВС