У квітні 2024 року НАТО відзначила 75-річчя з дати свого заснування. За 75 років Альянсу вдалося протистояти викликам, розширити свою роль і місію і навіть значно збільшитися в розмірах. Але як йому вдалося проіснувати так довго, і як час і випробування змінили організацію?

Під час холодної війни НАТО успішно стримувала Радянський Союз від агресії проти Західної Європи. У 1990-х роках НАТО допомогла покласти край етнічним конфліктам на Західних Балканах. Після терористичних атак проти Сполучених Штатів 11 вересня, Альянс виконав своє призначення, вперше застосувавши статтю 5 Основоположного договору про колективну оборону і мобілізувавши сили для захисту членів Альянсу від подальшого терористичного насильства. І коли в 2022 році Росія розпочала своє брутальне, повномасштабне вторгнення в Україну, НАТО стягнула війська до Східної Європи, гарантуючи безпеку членам Альянсу і стримуючи подальшу агресію з боку Росії.

Дивіться документальний фільм «НАТО впродовж років», щоб дізнатись більше про події, які сформували історію Альянсу з моменту його заснування у 1949 році:

https://cutt.ly/Bw7w2iDl

Джерело: https://www.facebook.com/NATOinUkraine