Для здобувачів вищої освіти та працівників на всіх локаціях Харківського національного університету внутрішніх справ організовано презентацію і перегляд найвідомішого у світі вітчизняного документального фільму «20 днів у Маріуполі». Презентація відбувалася за участі очевидця і учасника тих подій, колишнього коменданта великого сховища у Маріуполі, громадського діяча і волонтера Євгена Тузова.

Із вступним словом до учасників заходу звернувся перший проректор, підполковник поліції Віктор Василенко. Він зазначив, що завдяки цьому фільму світ дізнався страшну правду про так звану «спецоперацію» рф.

Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав чисельні високі нагороди у світі кіномистецтва, зокрема і перший «Оскар» кіноакадемії США. Для нас, українців, він є насамперед оповіддю скорботи і водночас гімном незламності. Унікальний відеоматеріал, який пересилала з оточеного міста журналістська команда Associated Press, був адресований також і до міжнародної аудиторії. Члени Associated Press стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів. Фільм зіграв важливу роль у правильній оцінці подій і надання підтримці українському народові від багатьох країн світу.

Євген Тузов розповів, як військові рф перетворили Маріуполь на місто гуманітарної катастрофи, перешкоджаючи спробам евакуювати цивільних громадян, зруйнувавши усі системи життєзабезпечення. До університету Євген прийшов разом зі своїм домашнім улюбленцем – французьким бульдогом Міккі. Він розповів, що від самого початку повномасштабного вторгнення разом з іншими містянами його родина переховувалася у великому бомбосховищі. Там він помітив незвичну поведінку своєї Міккі – за декілька хвилин до авіанальотів вона змінювала свою поведінку, притискалася груддю до землі та закладала вуха назад. З того часу така поведінка собаки замінила собою сигнал повітряної тривоги.

Для перегляду цього фільму дійсно необхідні неабиякі сили й витримка, бо людське горе, зламані долі і смерть наших співвітчизників, які несуть військові злочинці країни-агресорки на українську землю, відрізняють його від звичного нам психологічно комфортного кіноформату. Згадуючи про свої враження від роботи підрозділу «Білих янголів», Євген Тузов підкреслив, що головною рисою поліцейського сьогодні має бути саме людяність. Він побажав молодим правоохоронцям брати приклад зі своїх колег, які зараз у прифронтових зонах, часто із високою небезпекою для свого життя, здійснюють гуманітарні завдання.

Після перегляду фільму хвилиною мовчання було вшановано пам’ять усіх наших співвітчизників, життя яких обірвала ця війна.

Захід організовано відділом соціально-гуманітарної роботи університету.

ВЗГ ХНУВС