Доценти кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6, кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко та кандидат історичних наук Віталій Заборовський взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Українсько-тюркська спільна культурна спадщина» з нагоди відзначення 880-літнього ювілею азербайджанського мислителя і поета – Нізамі Ґенджеві,  яка відбулася в Харківському національному університеті радіоелектроніки за сприяння Посольства Азербайджанської Республіки в Україні та Посольства Республіки Туреччина в Україні. Захід об’єднав науковців з України (Харків, Київ, Дніпро, Івано-Франківськ, Черкаси, Старобільськ), Азербайджану, Туреччини й Казахстану.

На пленарному засіданні з вітальним словом виступив проректор з міжнародного співробітництва ХНУРЕ, голова Харківського обласного товариства азербайджансько-української дружби «Достлуг» Мурад Омаров. Він наголосив на важливості тематики конференції, найбільших проєктах товариства «Достлуг», які сприяють взаємопроникненню та збагаченню культур народів, які проживають в Україні.

На конференції працювало три секції в змішаному форматі: «Постать Нізамі Ґенджеві у світовій філософській думці й поезії. Тюркський чинник у творчості Нізамі Ґенджеві та його творчість у наукових дослідженнях України»; «Історія, географія, культура, звичаї, традиції українського й тюркського народів; проблеми дослідження історії розвитку українсько-тюркських взаємин»; «Глотогенез; суспільні трансформації в умовах глобалізаційних процесів. Міжнародний досвід збереження та використання історично-культурної спадщини; теперішній стан і перспективи розвитку туристичних комунікацій».  

Доцентка Наталія Кобилко виголосила доповідь, присвячену поховальній обрядовості українців та азербайджанців. У дослідженні було з’ясовано, що ці народи мають чимало спільного, а основними фольклорними образами-символами виступають дорога та кінь.

Наукові розвідки доповідачів будуть опубліковані у фаховому виданні, а учасники отримали відповідні сертифікати.

ВЗГ ХНУВС