У межах співпраці Харківського національного університету внутрішніх справ з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні у Школі наукового лідерства вишу відбулося заняття на тему «Правоохоронна діяльність, керована аналітикою (ILP) – сучасна модель правоохоронної діяльності. Аналітика, аналітична розвідка у прийнятті обґрунтованих, ефективних та результативних управлінських рішень». Заняття провів експерт із питань спеціалізованих правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Богдан Денисенко.

У зустрічі взяли активну участь курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспіранти та ад'юнкти усіх підрозділів університету, які були присутні на заході як в офлайн, так і онлайн форматі.

Захід відкрив проректор університету Михайло Бурдін, який ознайомив присутніх з історією співпраці ХНУВС та Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, заходами, в яких представники університету брали участь. Окрему увагу проректор вишу акцентував на провідній ролі міжнародного співробітництва у розбудові вітчизняних правоохоронних органів, зокрема підрозділів кримінального аналізу Національної поліції України, а також на принциповій важливості аналітики та аналітичної розвідки у забезпеченні національної безпеки держави.

Богдан Денисенко розповів про правоохоронну діяльність, керовану аналітикою, висвітлив її ключові складові, пояснив роль аналітики у роботі правоохоронних органів, зазначив, що така концепція допомагає знизити рівень злочинності. Він наголосив на необхідності розробки єдиної стандартизованої програми з правоохоронної діяльності, керованої аналітикою для закладів вищої освіти МВС України, яка б включала також і ситуаційні (сценарні) завдання. Свій виступ спікер побудував в інтерактивному форматі, надаючи можливість курсантам і студентам ставити запитання та дискутувати.

Голова Школи Віталій Найда виокремив деякі проблемні аспекти правоохоронної діяльності, керованої аналітикою, що мають місце у роботі практичних підрозділів Національної поліції України, зокрема проблеми взаємодії органів слідства (дізнання) з операторами мобільного зв'язку та банками, а також підкреслив важливість постійної спільної роботи аналітичних і практичних підрозділів поліції.

Начальниця відділу міжнародного співробітництва Олена Устименко розповіла про подальшу співпрацю Харківського національного університету внутрішніх справ із Консультативною місією Європейського Союзу в Україні та проведення таких занять, тренінгів, вебінарів, воркшопів у майбутньому.

ВЗГ ХНУВС