Заступник директора, полковник поліції Терела Сергій Миколайович

Центр первинної професійної підготовки «Академія поліції» Харківського національного університету внутрішніх справ створено 27 червня 2024 року внаслідок реорганізації Інституту післядипломної освіти ХНУВС відповідно до наказу МВС України від 26.06.2017 № 445 «Про організаційно-штатні зміни в МВС».

«Академія поліції» здійснює первинну професійну підготовку поліцейських, уперше прийнятих на службу в поліції. Поліцейські, які вперше прийняті на службу в поліції, з метою набуття спеціальних навичок, необхідних для виконання повноважень поліції, зобов’язані пройти первинну професійну підготовку за відповідними освітніми програмами (планами), затвердженими Міністерством внутрішніх справ України (ст.73 Закону України «Про Національну поліцію»).

Діяльність Академії забезпечується роботою відповідних підрозділів:

  • відділення навчально-методичної роботи;
  • цикл загальнопрофесійної підготовки;
  • цикл тактико-фізичної підготовки;
  • цикл вогневої підготовки.

Практичний характер підготовки поліцейських є основним пріоритетом діяльності «Академії поліції». Тут готуються слідчі, оперативники, патрульні поліцейські, поліцейські особливого призначення – це далеко не повний перелік спеціалізацій, підготовка яких здійснюється в Академії.

Протягом досить стислого терміну команда викладачів, які мають значний досвід та стаж роботи в підрозділах Національної поліції, навчає, виховує та підготовлює для самостійної роботи фахівців, які здатні самостійно формувати нові більш високі вимоги якості як для себе, так і для інших. Впродовж шести місяців підготовки майбутні поліцейські у стінах «Академії поліції» здобувають саме ті знання, які знадобляться їм з першого ж дня поліцейської служби.

Контактна інформація:

Email:  [email protected]

тел. 0509329194

Відділення навчально-методичної роботи

Пріоритетними напрямками діяльності визначено підвищення педагогічних напрацювань шляхом творчого пошуку та професійної спрямованості, в частині реалізації ефективного здобуття знань та навичок працівника поліції. Відділення документально та технічно забезпечує всі стадії навчального процесу, планує розклад занять, здійснює аналітико-прогностичну діяльність, проводить моніторинг якості навчання слухачів щодо цілеспрямованності, змістовної насиченості та методичного оснащення системи пізнавального та виховного навчання, виявляє проблемні питання під час викладання дисциплін, проводить анкетування слухачів, вживає дієві заходи щодо супроводу діяльності та професійного зростання педагогічного складу центру первинної професійної підготовки.

 

Цикл загальнопрофесійної підготовки

Цикл загальнопрофесійної підготовки забезпечує надання та отримання слухачами академії якісних знань, умінь та навичок з навчальних предметів,  що забезпечують оволодіння здобувачами освіти загальнопрофесійними та ключовими компетентностями.

Основною рисою циклу загальнопрофесійної підготовки академії поліції є великий професійний потенціал кожного з його викладачів. В минулому  вони - керівники слідчих, експертно-криміналістичних, оперативних та спеціальних підрозділів поліції, сьогодні  передають свої знання, навички та вміння з основ кримінального та  кримінального процесуального права, адміністративно – юрисдикційної діяльності поліції, антикорупційного законодавства та інших правових дисциплін слухачам Академії.

 

Цикл тактико-фізичної підготовки

Цикл тактико-фізичної підготовки здійснює підготовку майбутніх поліцейських, які набувають стійкі навички правильного оцінювання конкретних подій з подальшим прийняттям правомірних рішень та психологічної готовності до дій у ситуаціях різних ступенів ризику, застосування спеціальних прийомів рукопашного бою, спеціальних засобів, вогнепальної зброї, правомірного її застосування, формування та вдосконалення практичних навичок умілого та безпечного поводження з вогнепальною зброєю, що забезпечує особисту безпеку поліцейському та іншим особам.

 

 Цикл вогневої підготовки

Цикл забезпечує організацію освітнього процесу з навчальних предметів, що мають на меті формування у здобувачів освіти професійних компетентностей з оволодіння уміннями і навичками поводження з вогнепальною зброєю, вибухонебезпечними пристроями та вибуховими речовинами.

Головним завданням циклу є організація і забезпечення освітнього процесу з метою підготовки поліцейських, спроможних на високому професійному рівні реалізовувати завдання з протидії злочинності, підтримувати публічну безпеку і порядок, охороняти права і свободи людей, а також інтересів суспільства і держави за ліцензованими професіями.