12 травня, відбулася екскурсійна поїздка працівників ХНУВС за програмою «Садиби Харківщини. Епоха палаців і парків», організована Профспілковим комітетом університету.

Протягом 10-ти годин наша екскурсійна група відвідала Пархомівський музей та побувала у Спасо - Преображенському соборі у с. Пархомівка, насолоджувалась атмосферою Краснокутського дендропарку, Шарівський парк та палац Кеніга.

Пархомівський художній музей ім. П. Ф. Луньова є одним із найцікавіших сільських музеїв України та одним із найпопулярніших туристичних об’єктів Харківщини.

Розташований у будинку-«палаццо», зведеному наприкінці ХVІІІ ст. графом І. М. Подгорічані.

У 12 залах музею зібрано близько 7 тис. експонатів – це унікальні твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, цінні матеріали з археології та етнографії.

Наша група ознайомилась із експозиціями іконопису; вітчизняного та зарубіжного мистецтва ХVІІІ – ХХ ст. (О. Іванов, Т. Шевченко, І. Рєпін, М. Реріх, А. Архіпов, К. Малевич, В. Кандинський, Д. Піранезі, П. Пікассо, Ф. Бол та ін.), відвідала невеличкий розділ античного та східного мистецтва; етнографічний відділ та зал із мистецтвом сучасного періоду.

Краснокутський дендропарк вважається одним з найцікавіших зразків садово-паркової архітектури УкраїниXVIII століття. Він — один із найстаріших дендропарків України, історія якого налічує понад 200 років. За однією з версій, заснований у 1793 році.

Розташований у мальовничій місцевості Харківської області на околиці селища Краснокутськ вселі Основинці.

Дерева в дендропарку в основному розміщені групами і ретельно підібрані. Блакитні та сріблясті хвойні посаджені на фоні, який підкреслює їхній колір. Поляни і окремі доріжки обсаджені яскраво квітучими кущами. Рослини, які в'ються, прикрашають альтанки, перголи, окремі дерева і спеціально побудовану для цього вежу.

На верхньому ставку є невеликий острів, насипаний ще Каразіними — так званий «Острів кохання», який з'єднаний з основною доріжкою містком.

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Шарівський», пам'ятка культурної спадщини національного значення) знаходиться в селищі міського типу Шарівка Богодухівського району Харківської області.

Композиційним центром парку є збудований на високому пагорбі двоповерховий замок-палац, який має 26 кімнат і три зали. Зовнішня будова та інтер'єри, стилізовані під готику, колись відзначилися розкішшю і частково збереглися до нашого часу: кахлеві печі, настінний живопис і ажурне ліплення, темні дубові панелі, мармурові парадні східці. Цей палац належить до найстаріших пам'яток палацово-паркової архітектури України.

Шарівська садиба зовнішнім виглядом нагадує казковий замок. Це двоповерхова споруда білого кольору, оперезана карнизом, зі стрілчастими вікнами та балконом. Парадний вид прикрашають дві восьмигранні вежі, увінчані зубцями та шпилями.