Навчально-науковий інститут № 2 (далі – ННІ № 2) є структурним підрозділом Харківського національного університету внутрішніх справ, основним завданням якого є здійснення підготовки за державним замовленням на денній формі навчання кадрів для підрозділів Національної поліції України.

Інститут забезпечує підготовку фахівців відповідно до чинного законодавства, державних стандартів освіти на основі поєднання сучасних методів освітньої, методичної, наукової, організаційної і виховної роботи. Освітній процес в ННІ № 2 здійснюється з дотриманням основних вимог законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про Національну поліцію України», стандартів вищої освіти, нормативно-правових актів МОН України та МВС України, інших нормативно-правових актів України з питань освіти.

Основними напрямками діяльності ННІ № 2 є: надання якісної освітньої підготовки фахівців за освітніми програмами першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів з урахуванням умов воєнного стану; забезпечення культурного і духовного розвитку особистості, виховання курсантів у дусі державності, патріотизму, гуманізму і поваги до Конституції України; підвищення освітньо-культурного рівня постійного та перемінного складу; проведення прикладних наукових досліджень з актуальних питань діяльності Національної поліції та інших структур сектору безпеки та оборони; організація навчальної практики та стажування на посадах здобувачів вищої освіти в підрозділах Національної поліції за місцем комплектування, органах судочинства тощо; підтримання зв’язків з комплектувальними підрозділами з метою подальшого працевлаштування випускників та набору майбутніх абітурієнтів.

Спеціальності, за якими здійснюється підготовка у навчально-науковому інституті № 2

У 2024-2025 навчальному році в ННІ № 2 за кошти державного бюджету навчається близько 600 здобувачів вищої освіти, які засвоюють освітньо-професійні програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальностями:

  • 081 «Право», (досудове слідство); термін навчання – 4 роки;
  • 262 «Правоохоронна діяльність», (кримінальна поліція); термін навчання – 3 роки;

  Обсяг набору здобувачів вищої освіти першого курсу в ННІ № 2 в 2024 році склав понад 160 осіб. У наші дні інститут готує фахівців для проходження служби в підрозділах стратегічних розслідувань, карного розшуку, оперативно-технічних заходів, оперативної служби, боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, організованою, економічною злочинністю, незаконним обігом наркотиків, досудового слідства, фінансово-облікових підрозділах МВС та Національної поліції.

Факультет має у своєму складі чотири кафедри:

  • Оперативно-розшукової діяльності та розкриття злочинів;
  • Тактико-спеціальної підготовки;
  • Спеціальної фізичної підготовки;
  • Вогневої підготовки.

Освітній процес забезпечує професійний науково-педагогічний колектив, у складі якого працює 4 доктори наук, 3 професори, 25 кандидатів наук та докторів філософії, 17 доцентів та старших наукових співробітників. 70% науково-педагогічного та наукового складу мають наукові ступені та вчені звання.

У 2024/2025 навчальному році науково-педагогічний склад кафедр інституту забезпечує викладання 32 навчальних дисциплін, заплановане навчальне навантаження науково-педагогічного складу кафедр складає понад  35 тисяч годин.

Кафедра оперативно -розшукової діяльності та розкриття злочинів є профільною кафедрою ННІ № 2 з підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції. Науково-педагогічний склад кафедри забезпечує викладання у 2024-2025 навчальному році таких навчальних дисциплін: Агентурно-оперативна робота; Використання сучасних інформаційних технологій в оперативно-розшуковій діяльності; Кримінальний аналіз; Негласні слідчі (розшукові) дії; Оперативно-розшукова діяльність; Оперативно-розшукова тактика; Оперативно-розшукове документування; Основи кримінального аналізу; Психологія оперативно-розшукової діяльності; Режим секретності; Фінансово-облікове забезпечення оперативних підрозділів;  Оперативно-розшукова діяльність у сфері протидії кримінальним правопорушенням, пов'язаним з торгівлею людьми та нелегальною міграцією та їн..

Особливістю професорсько-викладацького складу є значний практичний досвід роботи в оперативно-розшукових підрозділах органів внутрішніх справ, Національної поліції України та вагомий педагогічний досвід.

Кафедра тактико-спеціальної підготовки є структурним підрозділом ННІ № 2 ХНУВС та забезпечує викладання наступних навчальних дисциплін: Вогнева і тактико-спеціальна підготовка, Тактико-спеціальна підготовка, Особиста безпека поліцейського, Організація та проведення спеціальних операцій підрозділами Національної поліції України, Організація діяльності поліції щодо забезпечення публічної безпеки та порядку, Охорона праці та ін.

Викладачі кафедри мають сертифікати інструкторів тактичної підготовки поліцейських; тактичної медицини; спеціалістів з навчання підготовки водіїв транспортних засобів категорії «В», а також - підвищення кваліфікації з основ управління та експлуатації БПЛА.

На сьогоднішній день на кафедрі працюють викладачі, які мають досвід практичної діяльності в правоохоронних органах, ветерани військової служби, учасники бойових дій у складі миротворчих місій під егідою ООН, учасники АТО/ООС, учасники відбиття широкомасштабного вторгнення російської федерації.

Кафедра спеціальної фізичної підготовки є структурним підрозділом навчально-наукового інституту № 2 ХНУВС. Науково-педагогічним складом кафедри наполегливо проводиться робота щодо пропаганди здорового способу життя, прищеплення звичок до постійних занять спортом, залучення курсантів до занять у спортивних секціях, а саме: волейболу, баскетболу, міні-футболу, футболу, боротьби самбо, легкої атлетики, гирьового спорту, таїландського боксу, К-1, кікбоксингу, рукопашного бою, Постійно проводиться потужна спортивно-масова робота: збірні команди ХНУВС беруть участь у всіх заходах ХОО ФСТ «Динамо» України, ФСТ «Динамо» України, МВС України, міжнародних та змаганнях різних рівнів, постійно виборюючи призові місця.

Науково-педагогічним складом кафедри викладаються наступні навчальні дисципліни: Спеціальна фізична підготовка, Спеціальна фізична підготовка поліцейського.

Кафедра вогневої підготовки є структурним підрозділом ННІ № 2 ХНУВС та здійснює на високому рівні навчально-методичну, виховну та наукову діяльність з підготовки висококваліфікованих фахівців для підрозділів Національної поліції, викладаючи навчальні дисциплін «Вогнева підготовка» та «Вогнева та тактико-спеціальна підготовка» Одним з пріоритетних напрямів діяльності кафедри є систематичне проведення заходів щодо забезпечення високої бойової готовності здобувачів вищої освіти та постійного складу Університету до відсічі збройної агресії проти України та виконання завдань поліції в екстремальних ситуаціях (командно-штабних навчань, тактико-спеціальних навчань, спільних заходів з представниками практичних підрозділів сектору безпеки та оборони України). На кафедрі активно діють спортивні секції зі стрільби кульової та практичної стрільби  із залученням здобувачів освіти, науково-педагогічних працівників з числа атестованого особового складу Університету, що сприяє набуттю практичних навичок володіння стрілецькою зброєю що набуває особливої актуальності в умовах воєнного стану.

В ННІ № 2 активно працює Вчена рада як колегіальний орган, який ухвалює рішення з ключових питань навчально-методичної, науково-дослідної, кадрової та виховної роботи відповідно до пріоритетних напрямів досліджень інституту та потреб освітнього процесу.

Сьогодні для майбутніх правоохоронців реалізовані всі умови для всебічного розвитку та збереження їх здоров’я. У користуванні курсантів – сучасні аудиторії, комфортабельні кімнати для проживання, спортивні зали та навчальні полігони.

Навчальні заняття здобувачів освіти проходять у профільних навчальних аудиторіях, які постійно поповнюються методичною продукцією, з використанням сучасної мультимедійної техніки.

Під час практичного навчання та стажування на посадах майбутні правоохоронці беруть участь в охороні публічної безпеки та порядку, охороні адміністративних будівель, евакуації громадян. Разом із викладачами-кураторами в університетській «Юридичній клініці» курсанти інституту  надають населенню правову допомогу з питань в різних галузях права (цивільного, сімейного, трудового тощо).

Здобувачі вищої освіти  успішно поєднують навчання з активним курсантським життям. Керівництво інституту та навчальних курсів активно  заохочує молодь до участі в заходах, які відбуваються в університеті, зокрема національно-патріотичного спрямування, наукових дослідженнях, волонтерській та спортивній діяльності.

Спортивна команда інституту – неодноразовий чемпіон Спартакіади ХНУВС останніх років; курсанти займаються у різноманітних секціях та беруть участь у змаганнях на кубок ректора з футболу, волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, гирьового спорту тощо. В числі курсантів, викладачів та випускників інституту – діючи чемпіони світу та України, призери міжнародних, всеукраїнських та регіональних змагань.

Курсанти інституту – активні учасники міжнародних, всеукраїнських та місцевих змагань, олімпіад, форумів, квестів та конкурсів. З метою виховання високих моральних та естетичних якостей та культурного рівня курсантів, розширення світоуявлення та громадських почуттів систематично керівництвом навчально-наукового інституту та кураторами груп проводяться різноманітні заходи з відвідуванням музеїв, виставок, стадіонів, творчих проектів та зустрічей з ветеранами органів внутрішніх справ, іншими представниками відомств сектору безпеки та оборони України.

Наші здобувачі освіти  – активні учасники волонтерських заходів. Вони  надають допомогу вихованцям навчально-реабілітаційного центру «Гніздечко» Вінницької обласної ради, активно підтримують акції «Стань донором», «Подаруй книгу бійцю», які започатковані МВС України. У межах акції «Відвідай пораненого бійця – підтримай героя» курсанти відвідують бійців Збройних Сил України, які проходять лікування у медичних закладах.

У курсантському середовищі активно працюють товариства громадського самоврядування: навчально-наукове, спортивно-оздоровче, культурно-просвітницьке, господарсько-побутове товариства, дисципліни та порядку (рада молодших командирів), рада відмінників, редакційна колегія інституту.

Після успішного закінчення ННІ № 2 Харківського національного університету внутрішніх справ його випускникам присвоюється спеціальне офіцерське звання і вони направляються для подальшого проходження служби до практичних підрозділів Національної поліції України.

Контактна інформація:

Адреса: 61080, Україна, м. Харків, пр. Льва Ландау, 27.

Телефони: +38(097)430-46-90, +38(050)017-60-35, +38(066)102-64-24.

До уваги майбутніх абітурієнтів!!!

- заповнюйте Google Forms  «Анкета абітурієнта ХНУВС»   (https://cutt.ly/3M9F00D) та отримуйте посилання на telegram-чат ННІ № 2, де його учасники отримають  всю актуальну інформацію та відповіді на питання про умови вступу до навчально-наукового інституту №2 Харківського національного університету внутрішніх справ.