Про навчально-науковий інститут № 4

 Навчально-науковий інститут № 4 (підготовки фахівців з інформаційно-аналітичного забезпечення та кібербезпеки Національної поліції України) Харківського національного університету внутрішніх справ має багаторічний досвід підготовки правоохоронців, які володіють спеціальними знаннями та навичками у сфері високих інформаційних технологій.

 Історія навчально-наукового інституту № 4

16 січня 1993 року наказом МВС України № 15 у складі тодішнього Харківського інституту внутрішніх справ створено інформатико-правовий факультет. На факультеті навчались курсанти для здобуття вищої освіти за спеціальностями «Адміністративний менеджмент», «Інформаційні системи в менеджменті», «Правознавство».

У 1998 році вперше набрали курсантів на спеціальність «Захист інформації з обмеженим доступом та автоматизація її обробки». В наступні роки ця спеціальність мала назви «Системи технічного захисту інформації» та «Кібербезпека». Наразі ця спеціальність має назву «Кібербезпека та захист інформації».

20 листопада 2012 року було підписано наказ МВС України № 1062, яким в університеті на базі існуючого профільного підрозділу створено факультет з підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми.

У 2015 році факультет почав підготовку фахівців нової служби Національної поліції України – кіберполіції.

У березні 2022 році через повномасштабне вторгнення росії на територію України факультет № 4 був релокований із Харкова, де особовий склад перебував під постійними потужними обстрілами ворога, до іншого більш безпечнішого регіону України.

У 2024 році на підставі наказу МВС України від 26 червня 2024 року № 445 факультет № 4 (кіберполіції) реорганізовано у навчально-науковий інститут № 4 (підготовки фахівців з інформаційно-аналітичного забезпечення та кібербезпеки Національної поліції України) Харківського національного університету внутрішніх справ. Також у 2024 році було започатковано набір курсантів за спеціальністю 126 «Інформаційні системи та технології».

Спеціальності, за якими здійснюється підготовка у навчально-науковому інституті № 4

На теперішній час у ННІ 4 здійснюється підготовка фахівців для підрозділів Національної поліції України, що займаються протидією кіберзлочинності, злочинам у сфері торгівлі людьми та моральності, у міжнародній сфері та боротьби з транснаціональною злочинністю, а також для підрозділів, що забезпечують інформаційно-аналітичну підтримку діяльності поліцейських, роботу мереж і засобів телекомунікацій.

Наразі ННІ 4 готує фахівців для підрозділів Національної поліції на першому (бакалаврському) рівні для здобуття вищої освіти за денною формою навчання за спеціальностями:

  • 125 Кібербезпека та захист інформації (безпека інформаційних та комунікаційних систем) – (фахівці для підрозділів кіберполіції, захисту інформації та кібербезпеки НПУ);
  • 126 Інформаційні системи та технології (правоохоронні інформаційні системи) – (фахівці для підрозділів інформаційного забезпечення НПУ);
  • 262 Правоохоронна діяльність (поліцейські) – (фахівці для підрозділів міграційної поліції НПУ)
  • 081 Право (поліцейські) – (фахівці для слідчих підрозділів та підрозділів кіберполіції НПУ).

 У ННІ 4 започаткована практика шефства територіальних підрозділів поліції над перспективними курсантами, щоб у подальшому запросити їх на роботу, у тому числі до обласних та центральних органів та служб (Департаментів, управлінь та відділів ГУНП).

Ким може працювати випускник навчально-наукового інституту № 4

Після закінчення навчання випускники ННІ 4 отримують ступінь вищої освіти «бакалавр», їм присвоюється спеціальне звання «лейтенант поліції» та вони можуть обіймати в підрозділах Національної поліції України такі посади:

Отримані випускниками знання та навички забезпечують:

  • протидію кримінальним правопорушенням у кіберсфері;
  • пошук та аналіз в інформаційних системах та мережах інформації оперативно-розшукового, довідкового та управлінсько-адміністративного характеру;
  • використання інформаційних систем та технологій у діяльності правоохоронних органів;
  • технічне забезпечення інформаційно-управляючих систем та комп’ютерних мереж;
  • побудову комплексної системи захисту інформації та систему управління інформаційною безпекою.

 Головними напрямами практичної діяльності випускника навчально-наукового інституту № 4 є:

  • протидія правопорушенням, що вчиняються з використанням високих інформаційних технологій;
  • підвищення ефективності діяльності Національної поліції України за допомогою використання сучасних засобів управління;
  • впровадження в діяльність поліції комп'ютерних систем обробки та аналізу інформації, сучасних інформаційних технологій та методик використання технічних засобів.

 Структура навчально-наукового інституту № 4

Науково-педагогічні працівники кафедр ННІ 4 викладають навчальні дисципліни для курсантів, які навчаються на всіх навчально-наукових інститутах університету.

Навчально-науковому інституту № 4 підпорядковані наступні кафедри:

  • протидії кіберзлочинності – випускова кафедра;
  • інформаційних систем і технологій – випускова кафедра;
  • соціальних та економічних дисциплін – випускова кафедра;

а також:

  • науково-дослідна лабораторія з проблем інформаційних технологій та протидії злочинності у кіберпросторі.

Також до навчально-наукового інституту № 4 входять наступні підрозділи:

  • група режимно-секретного забезпечення;
  • відділення організації служби;
  • відділення забезпечення освітньої діяльності;
  • відділення кадрового забезпечення;
  • група виховної та соціально-гуманітарної роботи;
  • група комунікацій;
  • медичний пункт;
  • відділення матеріально-технічного забезпечення;
  • їдальня;
  • буфет.

  Напрями діяльності навчально-наукового інституту № 4

У ННІ 4 проводиться науково-дослідна робота із загальнотеоретичних та прикладних проблем в галузях кібербезпеки, інформаційної безпеки, захисту інформації та інтелектуальної власності, здійснюється створення відповідних технологій та методик.

Представники ННІ 4 беруть участь у двох проєктах програм ЄС «Горизонт» (Horizon):

  • «Горизонт 2020» (Horizon 2000) – NOTIONES (iNteracting netwOrk of inTelligence and securIty practitiOners with iNdustry and acadEmia actorS) «Взаємодія мережі розвідки й безпеки з суб’єктами промисловості та науки» (https://doi.org/10.3030/101021853);
  • «Горизонт Європа 2021-2027» (Horizon Europe 2021-2027) – RESONANT «Міждисциплінарна дослідницька співпраця з питань іноземного втручання, придушення та маніпулювання інформацією» (multidisciplinary research cooperation on information suppression and diaspora communities as a target of foreign information manipulation and interference) (https://cordis.europa.eu/project/id/101132439).

У межах підписаних договорів про співпрацю зі стейкхолдерами (Департаментом кіберполіції Національної поліції України, Департаментом інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України, Департаментом боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України, Департаментом кримінального аналізу Національної поліції України) ННІ 4 систематично здійснює виконання практичних кейсів від координаторів, що закріплює на практиці отримані під час навчання здобувачами вищої освіти знання, підвищує їх навички поліцейської діяльності в кіберсфері.

У межах підписаного меморандуму про співпрацю між університетом та громадською спілкою «Глобальний центр взаємодії в кіберпросторі» ( https://gc3.com.ua/ ) ННІ 4 співпрацює із громадською спілкою у таких напрямах: 

  • підвищення рівня знань та навичок науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти у сфері протидії кіберзлочинності;
  • участь у проєкті «Online Fraud Prevention» зі створення та наповнення бази даних виявлених в інтернеті повідомлень від мешканців України про осіб, які можуть бути причетними до вчинення шахрайських дій.

З метою виявлення обдарованих вступників, надання їм допомоги у виборі майбутньої професії, залучення їх до навчання в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, спільно з партнерами університету ННІ 4 проводить серед випускників закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти України:

 

Матеріально-технічна база навчально-наукового інституту № 4

У ННІ 4 в освітній процес активно впроваджується практична орієнтація в підготовці курсантів. З цією метою при ННІ 4 діють:

1) навчально-тренувальний центр пошукової та аналітичної роботи у кіберсфері (на громадських засадах) (https://www.facebook.com/cybercopua/), учасниками та консультантами якого є курсанти та працівники університету. Метою діяльності Центру є забезпечення якісної підготовки фахівців вищої кваліфікації, формування у них первинних систематизованих навичок протидії загрозам у сфері інформаційної та кібернетичної безпеки, а також вмінь застосовувати інформаційні технології у протидії кримінальним правопорушенням;

2) навчально-тренувальні полігони:

-  з протидії злочинам у сфері торгівлі людьми, які вчиняються із використанням інформаційних технологій;

-  з протидії кібератакам;

-  з інформаційної безпеки.

Навчально-тренувальні полігони ННІ 4 оснащені сучасною комп’ютерною технікою, зокрема тією, що була передана університету Координатором проектів ОБСЄ в Україні (https://www.osce.org/uk/project-coordinator-in-ukraine) (нині Програма підтримки ОБСЄ для України https://www.osce.org/uk/support-programme-for-ukraine) в 2016, 2019 та 2022 роках та USAID у межах проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні» (https://www.usaid.gov/uk/ukraine/fact-sheets/aug-05-2022-cybersecurity).

  

Контактна інформація:

Адреса: 61080, Україна, м. Харків, пр. Льва Ландау, 27.

Контактні телефони з питань вступу: +38-096-964-80-65, +38-067-717-07-02 (доступні Viber та Telegram; телефонувати з 9:00 до 18:00 з понеділка по суботу).

Email: [email protected]

Facebook-сторінка: https://www.facebook.com/cybercop.hnuvs/