Проєкт «Поліцейський офіцер громади» – це черговий крок у реформі Національної поліції, направлений на безпеку та захист населення. Мета проєкту полягає в тому, щоб офіцер поліції постійно знаходився поряд із мешканцями своєї територіальної громади, плідно співпрацював із жителями та орієнтувався на їхні потреби.

Презентація проєкту відбулася 30 липня 2019 року у Харківському національному університеті внутрішніх справ. Реалізація програми стала можливою завдяки співпраці Національної поліції України та міжнародних партнерів, які надають свою підтримку в процесі реформування поліції. Відтепер за кожною з 14 об’єднаних територіальних громад Харківщини буде закріплений поліцейський офіцер, який не тільки працюватиме на території цієї громади, а й житиме там. Ключову роль в організації підготовки поліцейських офіцерів відіграє Міжнародна програма підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування Департаменту юстиції США в Україні ICITAP. Ця підготовка стосується саме тих критично важливих навичок, які й допоможуть офіцеру громади ефективно виконувати свої функції, а саме: будувати відносини між поліцією та громадою, розвивати довіру, чути її проблеми й разом працювати над пошуком рішень, а найголовніше – ефективно повідомляти про результати своєї роботи. Також ICITAP запрошує менторів та радників із США та Канади, які надаватимуть допомогу та підтримку офіцерам поліції безпосередньо на службі.

У лютому 2020 року в Харківському національному університеті внутрішніх справ в рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади» відбулося вручення свідоцтва та ключів від службового автотранспорту керівникам та поліцейським об’єднаних територіальних громад Харківської області. Ключі та сертифікати від 26 поліцейських машин отримали представники 13 об’єднаних територіальних громад Харківщини.

Відбір кандидатів на посади поліцейських офіцерів громади здійснюється як серед діючих поліцейських, так і серед громадськості. Так, у червні 2020 року на базі Харківського національного університету внутрішніх справ розпочався відбір кандидатів з числа поліцейських, які подали анкети для участі у проєкті. Курси спеціалізації дільничних офіцерів поліції, закріплених за поліцейськими дільницями об’єднаних територіальних громад розпочалися в нашому університеті у листопаді 2020 року.

06 лютого 2021 року в Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочисті заходи з нагоди випуску майбутніх поліцейських офіцерів громади. Протягом 2,5 місяців 84 слухачі, які прибули з різних підрозділів головних управлінь Національної поліції та управлінь патрульної поліції ДПП Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Сумської, Івано-Франківської, Львівської, Миколаївської та Харківської областей, удосконалювали знання із загальноправових дисциплін, поліпшували навички керування автотранспортом, вивчали домедичну, тактико-спеціальну та вогневу підготовку.