Кафедра інформаційних систем та технологій навчально-наукового інституту № 4 (підготовки фахівців з інформаційно-аналітичного забезпечення та кібербезпеки Національної поліції України) Харківського національного університету внутрішніх справ є базовим структурним підрозділом університету, що проводить навчально-виховну, методичну, а також науково-дослідну діяльність із метою забезпечення підготовки кваліфікованих фахівців для підрозділів Національної поліції України у сфері інформаційних технологій. Працівники кафедри залучаються до проведення занять під час первинної професійної підготовки та підвищення кваліфікації поліцейських.

Історія кафедри

З 1994 року в університеті було започатковано набір на комп’ютерні спеціальності, а в 1996 році була створена випускаюча кафедра інформаційних технологій в діяльності ОВС (перший начальник кафедри – майор міліції, кандидат технічних наук, доцент Струков Володимир Михайлович). Протягом років кафедра змінювала назви проте продовжувала готувати фахівців з інформаційних технологій для правоохоронних органів, а також була випускаючою для відповідної спеціальності.

У червні 2019 року в результаті об’єднання кафедри інформаційних технологій (яка була створена в лютому 2017 року шляхом об’єднання кафедри інформаційної безпеки факультету № 4 з кафедрою інформаційних технологій і захисту інформації факультету № 6) та кафедри кібербезпеки факультету № 4 створено кафедру інформаційних технологій та кібербезпеки факультету № 4.

З липня 2024 року кафедру інформаційних систем та технологій знову зробили окремим структурним підрозділом у складі ННІ № 4.

Навчальна робота

Науково-педагогічні працівники кафедри викладають навчальні дисципліни для студентів, курсантів та слухачів, які навчаються в університеті в ННІ № 1-5 за всіма спеціальностями. Дисципліни, що викладаються фахівцями кафедри, охоплюють напрями сучасних інформаційних технологій, інформаційного забезпечення діяльності Національної поліції України. Під час вивчення дисциплін кафедри здобувачі вищої освіти оволодівають навичками використання сучасної комп’ютерної техніки, програмування, розробки та використання баз даних, WEB-програмування та систем підтримки прийняття рішень.

Кафедра інформаційних систем та технологій є випускаючою за спеціальністю 126 « Інформаційні системи та технології », а також забезпечує підготовку фахівців за спеціальністю 125 «Кібербезпека та захист інформації».

У своїй роботі кафедра постійно підтримує зв'язок з територіальними підрозділами інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України, а також з експертно-криміналістичними підрозділами МВС України. Кафедра активно взаємодіє з Управлінням інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП в Харківській області та з кафедрою штучного інтелекту Харківського національного університету радіоелектроніки в напрямку розробки і реалізації інноваційних підходів взаємодії поліції з населенням на базі сучасних інформаційних технологій та розробки математичного та аналітичного забезпечення інноваційних засобів кримінального аналізу.

Працівники кафедри залучаються до проведення виїзних занять, підвищення кваліфікації, надання консультацій працівникам зазначених підрозділів.

Наукова робота

Основними напрямами наукової роботи кафедри є:

  • використання штучного інтелекту в поліції;
  • хмарні технології в поліцейській діяльності;
  • сучасні операційні системи;
  • бази даних та знань;
  • інтернет речей;
  • технології розроблення програмного забезпечення;
  • комп’ютеризовані системи управління.

На кафедрі постійно проводиться виховна робота з курсантами.

Матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу

Усі аудиторії кафедри обладнані засобами мультимедіа. На кафедрі функціонує комп’ютерний клас.

Навчально-методичне забезпечення освітнього процесу

Протягом останніх років за участі науково-педагогічних працівники кафедри було видано низку методичних розробок та навчальних посібників, зокрема:

  • Поркуян О. В., Тімошин А. С., Давиденко В. М. Практикум з дискретної математики: навчальний посібник. Харків: Видавництво та друкарня «Технологічний Центр», 2016. 144 с.
  • Користін О.Є., Тімошин А.С. Інформаційні технології в кримінальному аналізі (практична частина): навчальний посібник. Київ, 2023. 112 с.
  • Мелащенко О. П., Рог В. Є. Вища математика: Навчальний посібник. Харків, Вид-во Харк. нац.. ун-ту внутр. справ, 2019. 100 с.

    Взаємодія з іншими організаціями

    У межах взаємодії з громадськими організаціями працівниками кафедри проводяться тренінгові заняття з учнями закладів середньої освіти міст України з питань використання інформаційних технологій.

    Контактна інформація

    Адреса: Україна, м. Харків, пр-т Льва Ландау, 27

    Склад кафедри

    Лучик Світлана Дмитрівна - професор кафедри, доктор економічних наук, професор

    Переглянути профіль у Google Академії
    Переглянути профіль ORCID

    Слободянюк Олександр Васильович - доцент кафедри, кандидат технічних наук, доцент

    Переглянути профіль у Google Академії
    Переглянути профіль ORCID

    Тімошин Анатолій Сергійович - доцент кафедри, кандидат фізико-математичних наук, доцент

    Переглянути профіль у Google Академії
    Переглянути профіль ORCID

    Понеділок Вадим Віталійович - доцент кафедри, кандидат технічних наук

    Переглянути профіль у Google Академії
    Переглянути профіль ORCID

    Рог Вікторія Євгенівна - старший викладач кафедри

    Переглянути профіль у Google Академії
    Переглянути профіль ORCID

    Довгань Ірина Артурівна - викладач

    Переглянути профіль у Google Академії
    Переглянути профіль ORCID