Для курсантів першого курсу Харківського національного університету внутрішніх справ відділом соціально-гуманітарної роботи підготовлено відеолекторій «Україна – ім’я твоє», присвяченого 30-річчю Незалежності України.

Кожна країна має свою історію державотворення, і чим така історія давніша, тим право на державність незаперечніше. Найстарша назва першої держави українського народу — Русь. Вона виникає у так звану Київську добу, яка мала могутній вплив на подальший історичний розвиток українського народу і становлення української нації, її мови, права, економіки тощо. Однак, зміна національного етноніма «русин» на «українець» була історично необхідною. Це мало величезне значення для утвердження національної ідентичності всього українського народу у майбутньому.

Походження назви України здавна привертало увагу вчених філологів та істориків. Точно можна сказати, що процес становлення поняття «Україна» був досить тривалим і мав декілька етапів. Важливим є і той факт, що, незалежно від свого походження, слово «Україна» позначало Козацьку державу, створену Богданом Хмельницьким. У збереженні та поширенні її на всі етнічні українські землі зіграла свою значну роль і Слобідська Україна. Протягом ХІХ ст. назва «Україна» поступово набула значення національного символу. Вона стала тим прапором, під який збиралися нові покоління патріотів, охоронців права нашого народу на самовизначення і державну незалежність.

Директор музею ХНУВС Андрій Прохоров