На базі Харківського національного університету внутрішніх справ відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань розробки короткострокової програми підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування у сфері кібербезпеки.

У засіданні робочої групи взяли участь національний менеджер програми «Безпека людини» Координатора проектів ОБСЄ в Україні Лілія Грудко, національна менеджерка проєктів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Ольга Войтович, заступниця директора – керівник тренінгового центру Української школи урядування Тетяна Іщенко, начальник 4-го відділу ("дата") 3-го управління (інформаційних технологій та програмування) Департаменту кіберполіції Національної поліції України Станіслав Самойлов, начальник відділу координації роботи з кібербезпеки управління цифрової інфраструктури та безпеки Департаменту цифрової трансформації Харківської міської ради Дмитро Мелешко, т.в.о. завідувача кафедри протидії кіберзлочинності факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Манжай та професор цієї ж кафедри Віталій Носов.

Відкрив захід ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. У своєму виступі він акцентував увагу присутніх на тому, що в умовах постійного розгортання в Україні цифрової трансформації на приватному та державному рівнях, збільшення кількості електронних послуг, що надають державні органи та органи місцевого самоврядування, питання підвищення рівня знань та навичок працівників зазначених органів у сфері кібербезпеки є актуальним і важливим завданням.

Ректор побажав учасникам робочої групи плідної роботи та зазначив, що колектив університету вже кілька років поспіль активно співпрацює з Координатором проектів ОБСЄ в Україні в реалізації різних міжнародних проєктів, у тому числі у сфері протидії кіберзлочиності та злочинам, пов’язаним з торгівлею людьми, а також підвищенні кібергігієни працівників органів влади.

Робоча група зібралася у рамках продовження проєкту «Посилення спроможностей українських державних органів у сфері кібергігієни та кібербезпеки», який реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні і має на меті підвищення спроможності українських урядових установ щодо підготовки державних службовців у сфері кібергігієни, виявлення і подолання загальних загроз для підвищення рівня кібербезпеки.

За результатами засідання було розроблено анкету для керівників ІТ-підрозділів органів влади для виявлення найбільш актуальних проблем, пов'язаних з кібербезпекою. Згодом, з урахуванням результатів анкетування, буде розроблений спеціалізований курс з кібербезпеки та відповідні рекомендації для працівників державних органів та органів місцевого самоврядування.

ВЗГ ХНУВС